Разлика помеѓу преработките на „Организација за безбедност и соработка на Европа“

Одбиена последната промена (од 62.162.201.66) и ја поврати преработката 3829094 на Bjankuloski06
(Одбиена последната промена (од 62.162.201.66) и ја поврати преработката 3829094 на Bjankuloski06)
 
|footnote1 = Конференција за Европска Безбедност и Соработка (Conference on Security and Cooperation in Europe).
}}
'''ОБСЕ - Организација за безбедност и соработка на Европа''' ([[Англискианглиски јазик|англиски]]: ''Organization for Security and Co-operation in Europe)'' е меѓународна институција кој е некој вид на форум за политички дијалог која има за цел безбедносна стабилизација на регионот, со помош на демократски средства и демократско владеење. Повеќето од 3.500-те вработени се ангажирани во операции на теренот, со само десетина проценти администрација.
 
Организацијата е дефинирана како регионална организација под закрилата на [[Обединети Нации|Обединетите нации]] (Глава VIII), која служи за рано предупредување, превенција на конфликти, управување на кризи и пост-конфликтна рехабилитација. Нејзините 56 земји членки се од [[Европа]], [[Кавказ|Регионот на Кавказ]], [[Централна Азија]] и [[Северна Америка]] што во суштина го опфаќа поголемиот дел од [[Севернасеверна хемисфера|северната хемисфера]]. Организацијата била создадена во време на таканаречената [[Студена војна]] како форум Запад-Исток.
 
Пред да прерасне во постојана организација, делувала како ''Конгрес за европска безбедност и соработка (КЕБС)'' помеѓу [[1973]] и [[1995]].
Покрај Министерскиот и Постојаниот совет, постојат и Форум за безбедносна соработка и Економски форум, кои се дел од одлучувачките тела. Седиштето на Секретаријатот на ОБСЕ е во Виена, Австрија. Покрај тоа, организацијата има канцеларии и во Копенхаген, Женева, Хаг, Прага и Варшава.
 
== Земји пленкичленки ==
 
[[Податотека:OSCE acts signatories.png|right|230px|thumb|OSCE signatories as of 2006.
{{legend|#00ff00|signed Helsinki Final Act only}}
{{legend|#ffff00|non-signatory}}
{{legend|#ff7f40|partner for cooperation}}|врска=%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:OSCE_acts_signatories.png]]
{| class="wikitable" style="font-size:95%;"
!width="31%"| Земја !!width="23%"| Прием
!width="23%"| {{line-height|13pt|Потпишана<br />[[Париска повелба|Париската повелба]]}}
|-
| {{ALB}} || 1991 [[19 јуни]] <td>|| 1991 [[16 септември]]</td><td> || 1991 [[17 септември]]</td></tr>
| {{AND}} || 1996 [[25 април]] <td>|| 1999 [[10 ноември]]</td><td> || 1998 [[17 февруари]]</td></tr>
| {{ARM}} || 1992 [[30 јануари]] <td>|| 1992 [[8 јули]]</td><td> || 1992 [[17 април]]</td></tr>
| {{AUT}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{AZE}} || 1992 [[30 јануари]] <td>|| 1992 [[8 јули]]</td><td> || 1993 [[20 декември]]</td></tr>
| {{BLR}} || 1992 [[30 јануари]] <td>|| 1992 [[26 февруари]]</td><td> || 1993 [[8 април]]</td></tr>
| {{BEL}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{flagcountry|Bosnia and Herzegovina|name=Bosnia and Herz.}} || 1992 [[30 април]] <td>|| 1992 [[8 јули]]</td><td> || &nbsp;</td> </tr>
| {{BGR}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{CAN}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{HRV}} || 1992 [[24 март]] <td>|| 1992 [[8 јули]]</td><td> || &nbsp;</td> </tr>
| {{CYP}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{CZE}} || 1993 [[1 јануари]] <td>|| &nbsp;</td> || &nbsp;</tr>
| {{DNK}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{EST}} || 1991 [[10 септември]] <td>|| 1992 [[14 октомври]]</td><td> || 1991 [[6 декември]]</td></tr>
| {{FIN}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{FRA}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{GEO}} || 1992 [[24 март]] <td>|| 1992 [[8 јули]]</td><td> || 1994 [[21 јануари]]</td></tr>
| {{DEU}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{GRC}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{VAT}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{HUN}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{ISL}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{IRL}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{ITA}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{KAZ}} || 1992 [[30 јануари]] <td>|| 1992 [[8 јули]]</td><td> || 1992 [[23 септември]]</td></tr>
| {{KGZ}} || 1992 [[30 јануари]] <td>|| 1992 [[8 јули]]</td><td> || 1994 [[3 јуни]]</td></tr>
| {{LVA}} || 1991 [[10 септември]] <td>|| 1991 [[14 октомври]]</td><td> || 1991 [[6 декември]]</td></tr>
| {{LIE}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{LTU}} || 1991 [[10 септември]] <td>|| 1991 [[14 октомври]]</td><td> || 1991 [[6 декември]]</td></tr>
| {{LUX}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{flagcountry|Republic of Macedonia|name=Rep. Macedonia}} || 1995 [[12 октомври]] <td>|| &nbsp;</td> || &nbsp; </tr>
| {{MLT}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{MDA}} || 1992 [[30 јануари]] <td>|| 1992 [[26 февруари]]</td><td> || 1993 [[29 јануари]]</td></tr>
| {{MCO}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{MNE}} || 2006 [[22 јуни]] <td>|| 2006 [[1 септември]]</td><td> || &nbsp;</td> </tr>
| {{NLD}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{NOR}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{POL}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{PRT}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{ROU}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{RUS}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{SMR}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{SRB}} || 2000 [[10 ноември]] <td>|| &nbsp;</td> || &nbsp; </tr>
| {{SVK}} || 1993 [[1 јануари]] <td>|| &nbsp;</td> || &nbsp; </tr>
| {{SVN}} || 1992 [[24 март]] <td>|| 1992 [[8 јули]]</td><td> || 1993 [[8 март]]</td></tr>
| {{ESP}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{SWE}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{CHE}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{TJK}} || 1992 [[30 јануари]] <td>|| 1992 [[26 февруари]]</td><td> || &nbsp;</td> </tr>
| {{TUR}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{TKM}} || 1992 [[30 јануари]] <td>|| 1992 [[8 јули]]</td><td> || &nbsp;</td> </tr>
| {{UKR}} || 1992 [[30 јануари]] <td>|| 1992 [[26 февруари]]</td><td> || 1992 [[16 јуни]]</td></tr>
| {{UK}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{USA}} || 1973 [[25 јуни]] <td>|| 1975 [[1 август]]</td><td> || 1990 [[21 ноември]]</td></tr>
| {{UZB}} || 1992 [[30 јануари]] <td>|| 1992 [[26 февруари]]</td><td> || 1993 [[27 октомври]]</td></tr>
|}