Марсел Дишан: Разлика помеѓу преработките

Додадени 644 бајти ,  пред 2 години
дополнување, ситна поправка
Нема опис на уредувањето
(дополнување, ситна поправка)
[[Податотека:Marcel Duchamp 01.jpg|мини|Марсел Дишан]]
 
'''Марсел Дишан''' ({{Lang-fr|Marcel Duchamp}}; Blevel Krivan, [[28 јули]] [[1887]] — Neuilly на Seine, [[2 октомври]] [[1968|1968 година]]) бил контроверзен [[Франција|француски]] уметник и- дадаист, кој останал најмногу запаметен под псевдонимот '''Р. Мат''', кој испратил писоар наречен "Фонтана", на изложбата на Здружението на независни уметници во [[1917]] година, каде што тој бил член на жири комисијата. Со таа постапка тој ја измислил т.н. '''ready made''' уметност, која на крајот [[20 векДадаизам|на 20 векдадаист]] станала особено популарна.
 
 
 
==Биографија==
Тој бил роден во семејство кое негувало љубов кон уметноста. Од седумте деца на Дишан, Ежена и Луси, четири од нив станале успешни уметници. Марсел Дишан го напуштил родителскиот дом кога имал десет години и тргнал во потрага на [[образование]]. Во следните седум години поминал во интернат, во кој најголемо внимание му давал на интелектуалниот развој. Иако не бил еден од најдобрите ученици, сепак бил добитник на награди по [[математика]] и цртање. На возраст од четиринаесет години сериозно започнал да се работи на [[портрет]]и на своите сестри и [[пејзаж]]и во [[Импресионизам|импресионистички]] стил. Година дена студирал [[сликарство]] на Академијата Јулиус, макар што  повеќе време поминал во играње [[билијард]] и цртање стрипови.
 
Во романот „[[Надја]]“, [[Андре Бретон]] го опишува Дишан како „најнеобичниот, најреткиот, најнепостојнаиот, најсоблазителниот човек“.<ref>Андре Бретон, ''Надја''. Скопје: Магор, 2009, стр. 31.</ref>
 
==Творештво==
[[Податотека:Fontaine_Duchamp.jpg|лево|мини|''Фонтаната'']]
Тој бил роден во семејство кое негувало љубовПод конпсевдонимот уметноста''Р. ОдМат'', седумтеДишан децаиспратил на Дишанписоар, Еженанаречен и Луси„Фонтана“,  четирина одизложбата нивна станалеЗдружението на успешнинезависни уметници. Марсел Дишан го напуштил родителскиот дом кога имал десет години и тргнал во потрага на образование. Во следните седум години поминал во интернат[[1917]] година, вокаде којшто најголемо внимание му давал на интелектуалниот развој. Иако нетој бил еден од најдобрите ученици, сепак бил добитникчлен на наградижири по математика и цртањекомисијата. Со четиринаесеттаа годинипостапка, тој  сериозноја започнализмислил дат.н. се''ready работиmade'' науметност, портретикоја на своитекрајот сестри и пејзажи во импресионистички стил. Година дена студирал сликарство[[20 век|на Академијата20 Јулиус,век]] макарстанала што особено повеќепопуларна. времеТој поминал во играње билијард и цртање стрипови. Изложувализложувал во салони непосредно по дипломирањето и му се приклучил на  "Салонот„Салонот на независните"независните“. Дишановите [[Фотографија|фотографии]] од салонот ги  критикувал [[Гијом Аполинер  - |Аполинер]], велејќи дека тие се  "многу„многу грди дела"дела“, но и покрај тоа, меѓу нив низ  годините се развило долгогодишно пријателство. Подоцна тој станал пријател и со уметникот ПикабијоПикабија, кој му го покажал  шармот на брзите автомобили[[автомобил]]и и животот на висока нога.
 
Изложбата на футуристите во 1912 година му помогнала на Дишан да ги дефинира своите ставови, иако тој тежнеел на спротивни крајности во однос на футуристите и на својата "естетика„естетика на машините"машините“. Тоа лето тој ги сликар автомобилите кои сам ги има креирано. Сликата "Актот се спушта по скалите" ги покажува елементите на фрагментација и синтеза [[Кубизам|на кубизмот]], како и динамиката и движењето [[Футуризам|на]] футуристите.  Таинственоста на сликата го категоризира Дишан во контраст на футуристичко-кубистичките, во имагинарна и фантастична уметност. Во неговите слики, органското станува механичко, и човечко месо е заменето со цевки, вентили, цилиндри. Да би опишало ова Дишаново комбинирање, подоцна е смислем и поимот „металоморфно“. Сликата "Актот„Актот се спушта по скалите" скалите“ претставува нова ера во естетиката[[естетика]]та на сликарството која го одбележува распрснувањето на формата. Со комбинирање на техниките на [[Кубизам|на кубизмот]], [[Футуризам|футуризмот]] и фотографијата[[фотографија]]та,  Марсел Дишан создал слика која сигурно ќе предизвика контраверзии и побудува интерес во годините кои доаѓаат.  Иако тој се сомневал во легитимитетот на традиционалното сликарство и скулптура, а војувал и со кубизмот, Дишан сепак создавал визуелно примамливи дела. Ова сознавање ќе го натера на само дваесет и пет години да го напушти сликарството.
 
==Критички осврт и влијание==
 
== Надворешни врски ==
* Marcel Duchamp. Samostalno порака: Bogovođa (1995)
* Marcel Duchamp - избор tekstova, Белград: Muzej savremene umetnosti (1984)
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
[[Категорија:Родени во 1887 година]]
[[Категорија:Починати во 1968 година]]
[[Категорија:Француски сликари]]
[[Категорија:Дадаисти]]