Разлика помеѓу преработките на „Зајак“

Одземени 727 бајти ,  пред 2 години
(поправка на правопис)
 
==Зајакот во литературата и во популарната култура==
Зајакот често се среќава како лик во [[литература]]та и во [[Популарна култура|популарната култура]]. На пример, тој е чест лик во народните приказни, во кои понекогаш има и волшебни својства. Таков е случајот со турската [[бајка]] „Белиот зајак“ во која еден бел зајак (кој знае да зборува) се одликува со голема мудрост и постојано му помага на принцот во сите неволји, а на крајот се дознава дека зајакот, всушност, е најмладата сестра на принцот која исчезнала пред многу години.<ref>„Бели зец“ во: ''Турске бајке''. Београд: Народна књига, 1978, стр. 127-144.</ref>
 
===Зајакот како тема во книжевноста===
Исто така, зајакот е чест лик во [[филм]]овите. Така, во 1988 година бил снимен филмот „[[Кој го намести зајакот Роџер]]“ (''Who framed Roger Rabbit''), кој постигнал голем успех и освоил три награди „[[Оскар]]“.<ref>[http://www.imdb.com/title/tt0096438/ IMDb, Who Framed Roger Rabbit (1988) (пристапено на 6.12.2015)]</ref>
* „Белиот зајак“ – турска народна приказна.<ref>„Бели зец“ во: ''Турске бајке''. Београд: Народна књига, 1978, стр. 127-144.</ref>
 
Зајакот се јавува како тема во повеќе уметнички или популарни дела, како:
* „Сопственикот на полето и зајакот“ – приказна на африканското племе [[Басумбва]].<ref>''Бајке са југа Африке''. Београд: Народна књига, 1964, стр. 179-182.</ref>
* „Леопардот и зајакот“ – приказна на африканското племе [[Кикуију]].<ref>''Бајке са југа Африке''. Београд: Народна књига, 1964, стр. 135-138.</ref>
* „Ти си само плашлив зајак“ - песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]].<ref>Славко Јаневски, ''Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми''. Скопје: Темплум, 2014, стр. 73-74.</ref>
* „[[Зајче безопавче]]“ - збирка песни за деца на македонскиот писател [[Васил Куноски]].<ref>Васил Куноски, ''Зајче безопавче'', Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга и Детска радост, Скопје, 1980.</ref>
 
===Зајакот како тема во музиката===
* „Зајко кокорајко“ - македонска народна песна.<ref>''Macedonian Folklore Classics'', Aleksandar Sarievski. Macedonian Radio and Television.</ref>
* „Бел зајак“ (''White Rabbit'') - песна на американската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Џеферсон Ерплејн]]“ (''Jefferson Airplane'') од 1967 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Nwi4M30VsdQ YouTube, Jefferson Airplane - Surrealistic Pillow (1967) FULL ALBUM Vinyl Rip (пристапено на 24.12.2017)]</ref>
 
* „[[Лисицата и зајакот]]“ - [[Советски Сојуз|советски]] [[анимиран филм]] од [[1973]] во режија на [[Јуриј Норштејн]].
===Зајакот како тема во филмот===
* „[[Лисицата и зајакот]]“ - [[Советски Сојуз|советски]] [[анимиран филм]] од [[1973]] во режија на [[Јуриј Норштејн]].
Исто така, зајакот е чест лик во [[филм]]овите. Така, во 1988 година бил снимен филмот* „[[Кој го намести зајакот Роџер]]“ ([[англиски]]: ''Who framed Roger Rabbit''), кој- постигналамерикански големфилм успеход и1988 освоил три награди „[[Оскар]]“година.<ref>[http://www.imdb.com/title/tt0096438/ IMDb, Who Framed Roger Rabbit (1988) (пристапено на 6.12.2015)]</ref>
 
== Галерија ==