Разлика помеѓу преработките на „Показател на прекршување“

 
==Примени==
Показателот на прекршување е многу важно својство на компонентите на кој и да е [[оптички инструмент]]. Ја определува фокусната моќ на леќите, расејната моќ на призмите, отсјајноста на [[антисјајните премази|премазаите на леќите]], и спроводната природа на [[оптички влакна|оптичките влакна]]. Бидејќи показателот на прекршувањето е основно физичко својство на супстанцијата, честопати се користи за да се препознае одредена супстанција, потврди нејзината чистост или пак да се определи концентрацијата. Показателот на прекршување се користи за мерење на цврстите тела, течностите и гасовите. Најчесто се користи за да се измери концентрацијата на растворената супстанција во [[воден раствор|воден]] [[раствор]]. Може да се користи и како алатка за да се разликуваат различните видови на скапоцени камења, единствените [[мачкино око (гемологија)|мачкини ока]] на секој од видовите скапоцени камења. [[Рефрактометар]]от е иструмент кој се користи за определување на показателот на прекршувањето. За раствор на шеќер, tпокаателот на прекршување може да се користи за да се определи содржината на шеќерот во самиот раствор (Погледајте [[Бриксова скала]]).
 
==Поврзано==