Разлика помеѓу преработките на „Јовица Михајловски“

Михајловски настапувал во претставите: ''Сомнително лице'' од Б.Нушиќ (Ѓока), ''Дупло дно'' од Горан Стефановски (Јаков II), ''Солунски патрдии'' од М.Попоски (Кире и Баже), ''Крвави свадби'' од Лорка (Младичот), ''Долго патување во ноќта'' од О’Нил (Џејмс Тајрон), ''Грев или шприцер'' од С.Насев (Јоцо), ''Харем'' од С.Насев (Топуз Паша) и многу други. Освен тоа има настапувано и во поголем број сценски реализации за најмладите, во радиотелевизиски драми, серии и слично.
 
== Филмографија==
{{Филмографија-домаћи|глумца=Јовица Михајловски }}|- style="background: Lavender; text-align:center; "
| colspan="4" |1950.-те[[#1|&#9650;]]<div id="1950"/>
|-
| 1955. || [[Волчја ноќ (филм)|Волчја ноќ]] || /
|- style="background: Lavender; text-align:center; "
| colspan="4" |1980.-те[[#1|&#9650;]]<div id="1980"/>
|-
| 1982. || [[Илинден (телевизиска серија)|Илинден]] ТВ серија || Гино
|-
| 1984. || [[Опасни траг]] || /
|-
| 1984. || [[Белото циганче (телевизиска серија)|Белото циганче ]] ТВ серија || /
|-
| 1985. || [[На наш начин (телевизиска серија)|На наш начин]] ТВ серија || /
|-
| 1985. || [[Трговецот од Солун (филм)|Трговецот од Солун ]] ТВ филм || Лука
|-
| 1985. || [[Дупло дно (филм)|Дупло дно]] ТВ филм || Јаков Ии
|-
| 1985. || [[Бушава азбука (телевизиска серија)|Бушава азбука]] ТВ серија || Ќелавиот
|-
| 1986. || [[Среќна Нова ’49.]] || /
|-
| 1986. || [[Солунски патрдии (телевизиска серија)|Солунски патрдии ]] ТВ серија || Цире
|-
| 1987. || [[Трето доба (телевизиска серија)|Трето доба ]] ТВ серија || /
|-
| 1987. || [[Ѕвездите на 42-та (филм)|Ѕвездите на 42-та ]] ТВ филм || Спанецот
|-
| 1987. || [[Театарче Лево Ќоше (телевизиска серија)|Театарче Лево Ќоше ]] ТВ серија || /
|-
| 1988. || [[Викенд на мртовци]] || Ноне
|-
| 1986 1989. || [[Македонски народни приказни]] ТВ серија || /
|-
| 1989 1993. || [[Еурека (телевизиска серија)|Еурека]] ТВ серија || Бечеролд
|- style="background: Lavender; text-align:center; "
| colspan="4" |1990.-те[[#1|&#9650;]]<div id="1990"/>
|-
| 1990. || [[Викенд на мртовци]] ТВ серија || Ноне
|-
| 1991. || [[Тетовирање (филм)|Тетовирање]] || Боле Змија
|-
| 1992. || [[Време, живот (филм)|Време, живот]] || Клапер
|-
| 1992. || [[Хераклеа по вторпат (филм)|Хераклеа по вторпат ]] ТВ филм || /
|-
| 1993. || [[Светло сиво (филм)|Светло сиво ]] || Цветко (сегмент "Вондерфул Ворлд")
|-
| 1993. || [[Грев или шприцер (филм)|Грев или шприцер ]] ТВ филм || Бугар
|-
| 1995. || [[Ангели на отпад (филм)|Ангели на отпад ]] || Милиционерот
|-
| 1996. || [[Самоуништување (филм)|Самоуништување ]] || Кумплунг
|-
| 1997. || [[Интихарин ел китаби]] || /
|- style="background: Lavender; text-align:center; "
| colspan="4" |2000.-те[[#1|&#9650;]]<div id="2000"/>
|-
| 2005. || [[Обични луѓе (телевизиска серија)|Обични луѓе ]] ТВ серија || Мандра
|-
| 2005. || [[Остани исправен (филм)|Остани исправен ]] Краток филм || /
|-
| 2006. || [[Стрмоглави (филм)|Стрмоглави ]] ТВ филм || Јане
|-
| 2006. || [[Американецот (филм)|Американецот ]] ТВ филм || /
|-
| 2007. || [[Превртено (филм)|Превртено ]] || Шефот
|-
| 2007. || [[Јас сум од Титов Велес (филм)|Јас сум од Титов Велес]] || Доктор
|- style="background: Lavender; text-align:center; "
| colspan="4" |2010.-те[[#1|&#9650;]]<div id="2010"/>
|-
| 2010. || [[Шесто чуло (телевизиска серија)|Шесто чуло]] ТВ серија || Професор Тодоров
|-
| 2010 2011. || [[Од денес за утре (телевизиска серија)|Од денес за утре]] ТВ серија || Ал Капоне
|-
| 2011. || [[Панкот не е мртов (филм)|Панкот не е мртов]] || Гуру
|-
| 2012. || [[Скопје ремиx (филм)|Скопје ремиx]] || /
|-
| 2013. || [[Соба со клавир (филм)|Соба со клавир]] || Манагер
|-
| 2014. || [[До балчак]] || Непознатиот
|}
== Награди, признанија и дела ==