Разлика помеѓу преработките на „Гемологија“

Додаден 111 бајт ,  пред 1 година
 
===Распознавање според индекс на прекршување===
 
[[Image:Portable refractometer.JPG|thumb|Традиционален рачен рефрактометар.]]
 
Еден тест за одредување на идентитетот на скапоцениот камен е мерење на прекршувањето на светлината во каменот. Секој материјал има критичен агол, во чија точка светлината се рефлектира во внатрешноста. Ова може да се измери и според тоа да се утврди идентитетот на каменот. Обично ова се мери со помош на рефрактометар но сепак може да се измери и со помош на микроскоп.