Разлика помеѓу преработките на „Романска пропаганда во Македонија“

поврзница
с (Робот: Селам 1 меѓујазични врски во Википодатоци на d:q12292666)
(поврзница)
Споменатото друштво било задолжено да го снабдува ова училиште како и другите со учебни помагала, додека романската влада ги снабдувала учителите со плати.
 
Во [[1905]] година, романската пропаганада отворила училиште во селото [[Долни Порој]] - Демихисарско, а кон крајот на годината биле испратени еден учител и една учителка во [[Сер]]. поголеми услови за засилување на романската пропагнда се созале со султановиот [[ферман]] од [[23 мај]] [[1905]] година кога во [[Отоманската империја]] била призната влашката народнос и [[Власи]]те добиле право да имаат свој Црковно - просветни општини.
 
== Извори ==