Список на епизоди од „Македонски народни приказни“ (стар серијал): Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
|-
|32.
|Изгубениот син
|Инает
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|33.
|Инает
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|34.
|Закопаното богатство
|1988
|Богдан Поп Ѓорчев
|-
|3435.
|Кадијата и сиромавиот
|1988
|Богдан Поп Ѓорчев
|-
|3536.
|Кртот бил попски син
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|3637.
|Куменџијата и ѓаволот
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|3738.
|Лошата баба
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|3839.
|Мамино галениче
|1988
|Миле Грозданоски
|-
|3940.
|Мечо и наречниците
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|4041.
|Мудриот старец
|1988
|Богдан Поп Ѓорчев
|-
|4142.
|Недоветен меанџија
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|4243.
|Платено и преплатено
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|4344.
|Рамиз XIV
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|4445.
|Се затнало
|1988
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|4546.
|Сиромавиот од џенем
|1988
|Богдан Поп Ѓорчев
|-
|4647.
|Со свој камен по глава
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|4748.
|Арамијата што се исповеда на попот
|1989
|Ербил Алтанај
|-
|4849.
|Баш арамија
|1989
|Богдан Поп Ѓорчев
|-
|4950.
|Бесценети дрва
|1989
|Ербил Алтанај
|-
|5051.
|Богатство без пари
|1989
|Драган Велјановски
|-
|5152.
|Како дошло така пошло
|1989
|Драган Велјановски
|-
|5253.
|Краток ум, долги коси
|1989
|Ербил Алтанај
|-
|5354.
|Не за кого е речено, туку за кого е печено
|1989
|Љупчо Билбиловски
|-
|5455.
|Пишман аџија
|1989
|Ербил Алтанај
|-
|5556.
|Правдината на видело
|1989
|Ербил Алтанај
|-
|5657.
|Премудриот Соломон и ѓаволите
|1989
|Драган Велјановски
|-
|5758.
|Старецот што го спаси царството
|1989
|Богдан Поп Ѓорчев
|-
|5859.
|Сиромавиот што се стори цар
|1989
|Љупчо Билбиловски
|-
|5960.
|Царот и бувот
|1989
|Ербил Алтанај
|-
|6061.
|Царот и екимот                                    
|1989
|Ербил Алтанај
|-
|6162.
|Царот и овчарот
|1989
|Љупчо Билбиловски
|-
|6263.
|Умот и к’сметот
|1989
|Драган Велјановски
|-
|6364.
|Умот царува
|1989
|Драган Велјановски
|-
|6465.
|Без ука нема наука
|1990
|Драган Велјановски
|-
|6566.
|Бог да те чува од женска беља
|1990
|Драган Велјановски
|-
|6667.
|Грев
|1990
|Драган Велјановски
|-
|6768.
|Двајцата скржавци – каскатии
|1990
|Драган Велјановски
|-
|6869.
|Двете трески
|1990
|Драган Велјановски
|-
|6970.
|Жената што го пукнала ѓаволот
|1990
|Драган Велјановски
|-
|7071.
|Загубениот прстен
|1990
|Драган Велјановски
|-
|7172.
|Илјада јајца
|1900
|Драган Велјановски
|-
|7273.
|Мрзливата жена и метлата
|1990
|Драган Велјановски
|-
|7374.
|Ортаци
|1990
|Љупчо Билбиловски
|-
|7475.
|Простиот и Свети Никола
|1990
|Драган Велјановски
|-
|7576.
|Свети Тома мајсторот
|1990
|Драган Велјановски
|-
|7677.
|Сиромавиот што го бараше Бога
|1990
|Драган Велјановски
|-
|7778.
|Скржавиот поп
|1990
|Драган Велјановски
|-
|7879.
|Сон
|1990
|Драган Велјановски
|-
|7980.
|Со слога царството се гради
|1990
|Драган Велјановски
|-
|8081.
|Три заповеди од татко
|1990
|Драган Велјановски
|-
|8182.
|Бабата и екимот
|1991
|Драган Велјановски
|-
|8283.
|Бабата што стана гатачка
|1991
|Драган Велјановски
|-
|8384.
|Батакчиите
|1991
|Драган Велјановски
|-
|8485.
|Господ и вдовицата со детето
|1991
|Драган Велјановски
|-
|8586.
|Двајцата браќа и к’сметите
|1991
|Драган Велјановски
|-
|8687.
|Двајцата браќа и сестрата
|1991
|Драган Велјановски
|-
|8788.
|Дедо Ное и коработ
|1991
|Драган Велјановски
|-
|8889.
|За доброто добро, за лошото лошо
|1991
|Драган Велјановски
|-
|8990.
|Кој на лошиот добро му прави, на ѓаволот свеќа му пали
|1991
|Драган Велјановски
|-
|9091.
|К’сметлија и нек’сметлија
|1991
|Драган Велјановски
|-
|9192.
|К’сметот и сиромавиот
|1991
|Драган Велјановски
|-
|9293.
|Лошата жена е полоша и од змија
|1991
|Драган Велјановски
|-
|9394.
|Лошото и злото се заортачиле
|1991
|Драган Велјановски
|-
|9495.
|Мажот, жената и питачот
|1991
|Драган Велјановски
|-
|9596.
|Момчето со сонце и месечина
|1991
|Драган Велјановски
|-
|9697.
|Правината и кривината
|1991
|Драган Велјановски
|-
|9798.
|Старите што ги носеле в планина да умрат
|1991
|Драган Велјановски
|-
|9899.
|Тројцата браќа
|1991
|Драган Велјановски
|-
|99100.
|Царот што не сакал да умре
|1991
|Драган Велјановски
|-
|165101.      
|100.
|Царскиот син – ковач
|1991
|Драган Велјановски
|-
|101102.      
|Човечкото око ненаситно
|1991
|Драган Велјановски
|-
|102103.      
|Чиракот и кадијата
|1991
|Драган Велјановски
|-
|103104.      
|Анџиката и тројцата лажачи
|1992
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|104105.      
|Бакалот и момчето
|1992
|Драган Велјановски
|-
|105106.      
|Богатство и ум
|1992
|Драган Велјановски
|-
|106107.      
|Богомолна жена, прва ороспија
|1992
|Драган Велјановски
|-
|107108.      
|Брат брата не рани, ама тешко кој го нема
|1992
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|108109.      
|Господ и дрварот
|1992
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|109110.      
|Гром и во коприва удира
|1992
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|110111.      
|Двајцата браќа на правдина в зандана
|1992
|Драган Велјановски
|-
|111112.      
|Двајцата лажој, ортаци
|1992
|Драган Велјановски
|-
|112113.      
|Две жени води, без гаќи оди
|1992
|Драган Велјановски
|-
|113114.      
|Завидливиот богат и праведниот сиромав
|1992
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|114115.      
|И многу добрина не чини
|1992
|Драган Велјановски
|-
|115116.      
|Илина и Илија
|1992
|Драган Велјановски
|-
|116117.      
|Итрата будалеста жена
|1992
|Драган Велјановски
|-
|117118.      
|Кој си дава, себе дава
|1992
|Драган Велјановски
|-
|118119.      
|К’смет во шупливо јаболко
|1992
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|119120.      
|Лошата маќеа што затекла две деца
|1992
|Драган Велјановски
|-
|120121.      
|Маѓепсаното момче
|1992
|Драган Велјановски
|-
|121122.      
|Мажот што ги запишувал сите женски итроштиње
|1992
|Драган Велјановски
|-
|122123.      
|Мало добро, за големо добро
|1992
|Драган Велјановски
|-
|123124.      
|Момата и дванаесетте месеци
|1992
|Драган Велјановски
|-
|124125.      
|Момчето што се стори пијаница
|1992
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|125126.      
|Највештиот арамија, чиракот и кадијата
|1992
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|126127.      
|Не за кого е печено, туку за кого е речено
|1992
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|127128.      
|Ортаклук со Свети Никола
|1992
|Драган Велјановски
|-
|128129.      
|Пишман ќе бидиш и вака и така
|1992
|Драган Велјановски
|-
|129130.      
|Праина до краина
|1992
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|130131.      
|Си било, си било 1 дел
|1992
|Драган Велјановски
|-
|131132.      
|Си било, си било 2 дел
|1992
|Драган Велјановски
|-
|132133.      
|Сиромавиот и Господ
|1992
|Драган Велјановски
|-
|133134.      
|Сиромавиот и наречниците
|1992
|Драган Велјановски
|-
|134135.      
|Сиромавиот терзија
|1992
|Драган Велјановски
|-
|135136.      
|Сиромавиот што гледал в очи
|1992
|Драган Велјановски
|-
|136137.      
|Скржавиот ерген
|1992
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|137138.      
|Треската и борџот
|1992
|Драган Велјановски
|-
|138139.      
|Трипун и Богородица
|1992
|Драган Велјановски
|-
|139140.      
|Ферман за тепање
|1992
|Драган Велјановски
|-
|140141.      
|Христос и комарџијата
|1992
|Драган Велјановски
|-
|141142.      
|Царот и меаните
|1992
|Драган Велјановски
|-
|142143.      
|Чесната попоа ќерка
|1992
|Драган Велјановски
|-
|143144.      
|Човекот што отиде кај сонцето
|1992
|Драган Велјановски
|-
|144145.      
|Чорбаџијата и ѓаволот
|1992
|Драган Велјановски
|-
|145146.      
|Што ќе даиш на овој свет, тоа ќе наиш на оној свет
|1992
|Драган Велјановски
|-
|146147.      
|Шут Петко
|1992
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|147148.      
|Грешна душа
|1993
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|148149.      
|Магарешки инает
|1994
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|149150.      
|Секој со својата мака
|1994
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|150151.      
|Чиракот мајстор
|1994
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|151152.      
|Спогодба си е спогодба
|1994
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|152153.      
|Братска делба
|1995
|Драган Велјановски
|-
|153154.      
|Господ гледа
|1995
|Драган Велјановски
|-
|154155.      
|Жив арамија
|1995
|Драган Велјановски
|-
|155156.      
|Кадијата и измеќарот
|1995
|Драган Велјановски
|-
|156157.      
|Аманет за старите
|1996
|Драган Велјановски
|-
|157158.      
|Двајцата ортаци
|1996
|Драган Велјановски
|-
|158159.      
|Дебелата греда
|1996
|Драган Велјановски
|-
|159160.      
|Јаболкница
|1996
|Драган Велјановски
|-
|160161.      
|Магарешка кожа
|1996
|Драган Велјановски
|-
|161162.      
|Мрзливиот кујунџија
|1996
|Драган Велјановски
|-
|162163.      
|Мрзливиот од Света Гора
|1996
|Драган Велјановски
|-
|163164.      
|Мудроста е богатство
|1996
|Драган Велјановски
|-
|164165.      
|Неверниот измеќар
|1996
|Драган Велјановски
|-
|166.
|165.      
|Продадена душа
|1996
|Драган Велјановски
|-
|169167.      
|166.
|Риби од нива
|1996
|Драган Велјановски
|-
|167168.      
|Секој со својата среќа
|1996
|Драган Велјановски
|-
|168169.      
|Скали
|1996
|Драган Велјановски
|-
|170.
|169.      
|Трампање
|1996
|[[Ѓорѓи Колозов]]
|-
|203171.      
|170.
|Тројца браќа
|1996
|Драган Велјановски
|-
|171172.      
|Бабата-ѓавол
|1997
|Драган Велјановски
|-
|172173.      
|Будалестиот Стојанче
|1997
|Драган Велјановски
|-
|173174.      
|Добрината на едно момче
|1997
|Драган Велјановски
|-
|174175.      
|И пајако го создал Госпо за добрина
|1997
|Драган Велјановски
|-
|175176.      
|Купи ден, помини
|1997
|Драган Велјановски
|-
|176177.      
|Мајстор над мајсторите
|1997
|Драган Велјановски
|-
|177178.      
|Свети Илија и наречниците
|1997
|Драган Велјановски
|-
|178179.      
|Мома-војник                            
|1997
|Драган Велјановски
|-
|179180.      
|Мрзливата снаа и мудриот свекор
|1997
|Драган Велјановски
|-
|180181.      
|Непрокопсаниот син
|1997
|Драган Велјановски
|-
|181182.      
|Свекрва и снаа
|1997
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|182183.      
|Сѐ што било поминало и сѐ што ќе биде ќе помине
|1997
|Драган Велјановски
|-
|183184.      
|Секое зло за добро
|1997
|Драган Велјановски
|-
|184185.      
|Синот арамија
|1997
|Драган Велјановски
|-
|185186.      
|Сиромавиот селанец и богатите граѓани
|1997
|Драган Велјановски
|-
|186187.      
|Судијата и тројцата гледачи
|1997
|Драган Велјановски
|-
|187188.      
|Тројцата побратими и царот
|1997
|Драган Велјановски
|-
|188189.      
|Господ, ангелот и пријателите
|1998
|[[Ѓорѓи Колозов]]
|-
|189190.      
|Ептен арамија
|1998
|[[Ѓорѓи Колозов]]
|-
|190191.      
|Итриот вдовец
|1998
|[[Ѓорѓи Колозов]]
|-
|191192.      
|Кој другому гроб копа, самиот во него паѓа
|1998
|[[Ѓорѓи Колозов]]
|-
|192193.      
|Мајката што си го учеше детето на лошо
|1998
|[[Ѓорѓи Колозов]]
|-
|193194.      
|Бабата и чорбаџијата
|1999
|Драган Велјановски
|-
|194195.      
|Женска итрина
|1999
|Драган Велјановски
|-
|195196.      
|И вака и така не чини
|1999
|Драган Велјановски
|-
|196197.      
|Од доброто има подобро
|1999
|Драган Велјановски
|-
|197198.      
|Печена гуска летнала
|1999
|Драган Велјановски
|-
|198199.      
|Сиромавиот што гледал в очи
|1999
|Драган Велјановски
|-
|199200.      
|Жената, ѓаволот и Господ
|2000
|Драган Велјановски
|-
|200201.      
|Лебарчето што зборувало со тревите
|2000
|Драган Велјановски
|-
|201202.      
|Најмалото братче
|2000
|Драган Велјановски
|-
|202203.      
|Трговецот и слугатa
|2000
|Драган Велјановски
|-
|204.
|203.      
|Двајцата браќа на правдина в зандана
|2003
|Драган Велјановски
|-
|204205.
|Чесниот кадија и сиромавиот
|2003
|-
|[[Ѓорѓи Колозов]]
|195196
|-
|[[Шенка Колозова]]
|182183
|-
|[[Лазар Бараков]]
|135136
|-
|[[Гоце Тодоровски]]
|133134
|-
|[[Ванчо Петрушевски]]
|129130
|-
|[[Гоце Влахов]]
|123124
|-
|Иван Каровски
|-
|Ербил Алтанај
|2021
|-
|Душко Ѓорѓиоски