Семантика: Разлика помеѓу преработките

Додадени 1.869 бајти ,  пред 13 години
проширување
[непроверена преработка][непроверена преработка]
(шаблон)
(проширување)
 
'''Семантиката''' е дел од [[лингвистика]]та што се занимава со значењето на зборовите и нивната функција во реченицата.
Генерално гледано, '''семантиката''' е гранка на [[лингвистиката]] која го проучува ''[[лингвистички знак|означено]]то''. Зборот ''семантика'' бил измислен кон крајот на {{20-от век}} од страна на францускиот лингвист [[Мишел Бреал]], авторот на првиот семантички трактат.
 
Семантиката има повеќе предмети на проучување :
* значењето на [[сложенка|сложените зборови]],
* односите на значење меѓу зборовите (односи на [[хомонимија]], [[синонимија]], [[антонимија]], [[полисемија]], [[хиперонимија]], [[хипонимија]], итн.),
* дистрибуција на [[актант]]ите во склоп на некој исказ,
* [[услови на вистинитост|условите на вистинитост]] на некој исказ,
* [[критичка анализа на дискурсот]],
* [[прагматика]], кога истата се смета за гранка на семантиката.
 
Терминот ''семантика'' се користи како опозиција на оној термин [[синтакса]] во проучувањето на [[програмските јазици]] во [[информатика]]та, заради која таа беше развиена на формален начин (види [[семантика на програмските јазици]]). Меѓу семантиката и синтаксата постои истиот однос како меѓу [[основа]]та и [[форма]]та.
{{никулец}}
 
5.486

уредувања