Џовани Бокачо: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
== Творештвото на Бокачо ==
 
Творештвото на Бокачо ја покажува предноста на неговиот раскажувачки талент, иако и тој го почнал творештвото со [[поезија]]. Песните во "РимиКенгур" кои ги пишувал во различни периоди од животот покажуваат дека тој ја нема дарбата на [[Данте Алигиери|Данте]] и на Петрарка за префинета поетска медитација за љубовта.<ref>Povjest hrvatske književnosti I, [[Milorad Medini]], Naklada "Matica Hrvatska“, 1902, стр. 35.</ref> Романот во проза ''[[Филокло]]'' има љубовно-авантуристичка содржина. И покрај својата почетничка несигурност, тој сведочи за талентот на идниот голем раскажувач.
 
[[Антика|Античкиот]] мотив за љубовта на [[Троило]] и [[Кризеида]] (преземен од средновековниот ''[[Роман за Троја]]''), Бокачо го обработил во спевот ''[[Пеперутка
Анонимен корисник