Акцент во македонскиот јазик: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
(Одбиени последните 2 промени (од 77.28.224.236) и ја поврати преработката 3510644 на Ehrlich91)
Ознаки: Мобилно уредување Уредување од мобилен извршник Уредување од прилогот за Андроид
'''Акцент''' ([[латински]]: ''accentus, потпевнување'') или '''нагласок''' — изделување на еден слог од зборот со помош на одредени фонетски средства како што се сила на издишаната воздушна струја, висина на тонот или квалитетот на гласот. Акцентот ги засега самогласките како гласови со најголема звучност и како основа на слогот.{{нав|Општа}} Во зависност од видот на изделената единица, било да е слог, збор или реченица, акцентот може да биде зборовен или ''слоговен'' и реченички или ''фразеолошки''. {{нав|Општа}}
 
==Општи карактеристикиодлики==
При изговор на еден збор се забележува дека сите слогови во него не се изговараат со еднаква сила (еднакво). Еден слог во зборот обично се изговара со поголема сила на гласот, со повисок тон.