Разлика помеѓу преработките на „Мајка“

Додадени 392 бајти ,  пред 1 година
* „Мајчино галениче“ ([[српски]]: ''Материна маза'') - песна на српскиот поет [[Јован Јовановиќ-Змај]].<ref>Јован Јовановиħ Змај, ''Краљевина Лаждишажди''. Београд: Просвета, 1963, стр. 51-52.</ref>
* „Неколку збора за мојата мама“ (''Несколько слов о моей маме'') - песна на рускиот поет [[Владимир Мајаковски]] од 1913 година.<ref>Владимир Мајаковски, ''Песме и поеме''. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 28.</ref>
* „Мама и вечерта што ја убија Германците“ (''Мама и убитый немцами вечер'') - песна на рускиот поет [[Владимир Мајаковски]] од 1914 година.<ref>Владимир Мајаковски, ''Песме и поеме''. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 38-39.</ref>
* „На мајките“ (''Majkama'') - песна на српската поетеса [[Десанка Максимовиќ]].<ref>Desanka Maksimović, ''Izabrane pesme'' (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985.</ref>
* „На гости при мајка“ - песна на македонскиот поет [[Анте Поповски]].<ref>Анте Поповски, ''Дрво што крвави''. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 75.</ref>