Џон Едвард Греј: Разлика помеѓу преработките

с
Биографија
(authority control moved to wikidata)
с (Биографија)
 
==Биографија==
Роден е во [[Волсол]], но семејството набргу се преселило во [[Лондон]], каде Греј студирал [[медицина]]. Му помагал на татко му при пишувањето на делото „Природно распоредување на растенијата во Британија“ (''The Natural Arrangement of British Plants'', 1821). Членувал во Линеевото друштво, но морал да напушти по гласање на членовите. Тогаш Греј го свртел вниманието од [[ботаника]]та кон [[зоологија]]та и на 15 години почнал да се занимава со собирање на [[инсект]]и за Британскиот музеј. Во 1824 г. се вработил во зоолошкото одделение и се зафатил да му помага на научникот Џорџ Џон Чилдрен во каталогизација на збирката на [[влекачи]]. Во 1840 г. дошол на местото на Чилдрен како раководител на одделението, каде се задржал 35 yearsгодини, објавуваќи преку 1000 научни трудови. Греј е одговорен за именувањето на голем број видови, родови, потфамилии и фамилии на животни од групата на [[кит]]овите.<ref name=emm963>
{{наведена книга
|editor1-last=Perrin |editor1-first=William F.
22

уредувања