Разлика помеѓу преработките на „Сончево јадро“

нема опис на уредувањето
]]
 
'''Јадрото на Сонцето''' се смета дека се идзолжува од центарот до приближно 0.2 до 0.25 од [[solar radius|соларниот радиус]].<ref>{{cite journal|doi=10.1126/science.1140598|date=Jun 2007|author=García, Ra|display-authors=4|author2=Turck-Chièze, S|author3=Jiménez-Reyes, Sj|author4=Ballot, J|author5=Pallé, Pl|author6=Eff-Darwich, A|author7=Mathur, S|author8=Provost, J|title=Tracking solar gravity modes: the dynamics of the solar core.|volume=316|issue=5831|pages=1591–3|issn=0036-8075|pmid=17478682|journal=Science|bibcode=2007Sci...316.1591G}}</ref> Јадрото е нај жешкиот дел од [[Sun|Сонцето]] и од [[Solar System|Сончевиот Систем]]. Има густина од 150 g/cm³ (150 пати повеќе од густината на [[water|водатавода]]та) во центарот, и температура од 15 милиони степени Целзиусови.<ref>http://solarscience.msfc.nasa.gov/interior.shtml</ref> Јадрото на сонцето е составено од [[Plasma (physics)|топол, густ гас во плазмична состојба]] (јони и електрони), под притисок од 265 билиони [[bar (unit)|барови]] (3.84 трилиони [[pounds per square inch|пки]] или 26.5 [[peta-|пета]][[pascal (unit)|паскали]] (ППа)) во центарот.
 
Јадрото внатре до 0,20 од соларниот радиус, содржи 34% од Сонечевата маса, но само 0,8% од Сончевиот волумен. Внатре 0.24 до соларниот радиус, јадрото генерира 99% од [[fusion power|фузиската моќ]] на Сонцето. Има две посебни реакции во кои четири водородни јадра можат евентуално да резултираат во едено хелиумско јадро: [[proton-proton chain reaction|протон-протон верижна реакција]] – што е одговорна за поголемиот дел од испуштената Сончева енергија – и [[CNO cycle|CNO циклусот]].