Разлика помеѓу преработките на „Јупитер“

Додадени 12 бајти ,  пред 1 година
нема опис на уредувањето
с (сеуште -> сѐ уште)
</td><td>[[амонијак]]
</td></tr><tr><td>
</td><td>[[waterвода]]
</td></tr><tr><td>
</td><td>[[амониум хидросулфид]](NH<sub>4</sub>SH)
Јупитер е постојано прекриен со облаци составени од амониум кристали и веројатно [[амониум хидросулфид]]. Облаците се лоцирани во [[тропопаузата]] и се распоредени во групи од различни ширини, познати како тропски региони. Тие се групирани во помали ''зони'' и потемни ''појаси''. Интеракциите на овие конфликтни шеми на [[Atmospheric circulation|циркулација]] предизвикуваат бури и [[турбуленции]]. [[Брзината на ветровите]] од 100&nbsp;m/s (360&nbsp;km/h) се вообичаени во зонални млазници.<ref>{{cite web |author=Ingersoll, A.P. |author2=Dowling, T.E. |author3=Gierasch, P.J. |author4=Orton, G.S. |author5=Read, P.L. |author6=Sanchez-Lavega, A. |author7=Showman, A.P. |author8=Simon-Miller, A.A. |author9=Vasavada, A.R. |url=http://www.lpl.arizona.edu/~showman/publications/ingersolletal-2004.pdf |format=PDF |title=Dynamics of Jupiter's Atmosphere |publisher=Lunar & Planetary Institute |accessdate=February 1, 2007}}</ref> Зоните се разликуваат по ширина, боја и интезитет од година до година, но останале доволно стабилни за научниците да им дадат ознаки за идентификување.<ref name="burgess" />
[[File:PIA21973-AboveTheCloudsOfJupiter-JunoSpacecraft-20171216.jpg|thumb|left|150px|Jupiter clouds<br />([[Juno (spacecraft)|Juno]]; December 2017)]]
Слојот со облаци е длабок околу {{convert|50|km|0|abbr=on}}, и се состои од најмналку две колони облаци: дебела, пониска колони и тенок, појасен регион. Исто така, може да има и тенок слој на облаци од [[Waterвода (propertiesсвојства)|водата]] што лежи во слојот на амонијак. Доказ на идејата за облаци на вода се блесоците на [[молња]] забележани во атмосферата на Јупитер. Овие електрични празнења можат да бидат до илјада пати помоќни од молњите на Земјата.<ref>{{cite web |editor=Watanabe, Susan |date=February 25, 2006 |url=http://www.nasa.gov/vision/universe/solarsystem/galileo_end.html |title=Surprising Jupiter: Busy Galileo spacecraft showed jovian system is full of surprises |publisher=NASA |accessdate=February 20, 2007}}</ref> Се претпоставува дека облаците од вода генерираат грмотевици на ист начин како и земните грмотевици, што се движат од топлината која се издига од внатрешноста.<ref>{{cite journal |last=Kerr |first=Richard A. |title=Deep, Moist Heat Drives Jovian Weather |journal=Science |date=2000 |volume=287 |issue=5455 |pages=946–947 |url=http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/287/5455/946b |doi=10.1126/science.287.5455.946b |accessdate=February 24, 2007}}</ref>
 
== Поврзано ==