Разлика помеѓу преработките на „Глигор Поповски“

(#1Lib1Ref)
 
== Литературно творештво ==
Својата прва [[книга]] „Сказна за Вилен“ Поповски ја објавил во [[1953]] година. Потоа, Поповски напишал над 30 книги за деца, неколку сликовници, две [[Телевизија|телевизиски]] серии за деца, неколку телевизиски игри за деца и повеќе радио-[[Драма|драми]] за деца. Исто така, има преведено десетина книги за деца од [[Руски јазик|руски]] и [[српски јазик]], а неговите дела се преведени на [[Албански јазик|албански]], [[Турски јазик|турски]], српски, [[Хрватски јазик|хрватски]] и, [[словенечки јазик|словенечки]].<ref>„Белешка за авторот“, во: Глигор Поповски, ''Бојан''. Скопје: Просветно дело АД, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 257.</ref> и [[украински јазик]].
<br />
Позначајни дела на Поповски се:<ref>„Белешка за авторот“, во: Глигор Поповски, ''Бојан''. Скопје: Просветно дело АД, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 258.</ref>
12

уредувања