Разлика помеѓу преработките на „Гроб“

Додадени 213 бајти ,  пред 11 месец
* „Гробот на Григ“ (''Grigov grob'') - песна на српската поетеса [[Десанка Максимовиќ]] од [[1979]] година.<ref>Desanka Maksimović, ''Izabrane pesme'' (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985, стр. 106.</ref>
* „Гробот на непознатиот војник“ - песна на полскиот поет [[Јулијан Пшибош]].<ref>''Savremena poljska poezija''. Beograd: Nolit, 1964, стр. 89.</ref>
* „Дантеовиот гроб во Равена“ - песна на полскиот поет [[Тадеуш Ружевич]].<ref>''Savremena poljska poezija''. Beograd: Nolit, 1964, стр. 180-181.</ref>
 
===Гробот како тема во музиката===