Разлика помеѓу преработките на „Еренбрајтштајн“

с
[[Податотека:Koblenz_im_Buga-Jahr_2011_-_Ehrenmal_des_Deutschen_Heeres_01.jpg|мини| Споменик на [[Германска армија|германската армија]] (Ehrenmal des Deutschen Heeres) во тврдината ]]
 
=== Претходни структуриградби ===
Еренбрајтштајн, ридот на кој сега се наоѓа истоимената тврдина, првпат се насели во 4-от милениум п.н.е., утврдувањата биле изградени во 10-тиот и 9-тиот век п.н.е. Во третиот и четвртиот век од н.е., таму се наоѓала римска тврдина. Повеќе населби следеа во 8-от / 9-тиот век под [[Каролинзи|династијата Каролингија]] . <ref name="Booklet">{{Наведена книга|title=Festung Ehrenbreitstein - Kurzführer (German)|last=Böckling|first=Manfred|publisher=Schnell + Steiner/Rheinland-Pfalz Generaldirektion Kulturelles Erbe|year=2011|isbn=978-3-7954-6394-6|page=}}</ref> {{Rp|2,17}}
 
''ein'' на југ ( ''Burg Höferstein'' ). <ref name="Booklet">{{Наведена книга|title=Festung Ehrenbreitstein - Kurzführer (German)|last=Böckling|first=Manfred|publisher=Schnell + Steiner/Rheinland-Pfalz Generaldirektion Kulturelles Erbe|year=2011|isbn=978-3-7954-6394-6|page=}}</ref> {{Rp|2,17}}
 
Во текот на 16 век, работата почнала да го претвора замокот во тврдина која можела да го издржи новиот барут. Еден од првите топки бил 9-тонската опсада пиштол ''Грајф'' (Грифон). Во подножјето на ридот, заштитен од тврдината, [[Philipp Christoph von Sötern|Филип Кристоф фон Сотерн]] ја изградил палатата ''Филипсбург'' во 1625-29. Тврдината била дополнително подобрена од неговите наследници [[Karl Kaspar von der Leyen|Карл Каспар фон дер Лејен]] и [[Johann Hugo von Orsbeck|Јохан Хуго фон Орсбек]] . Во 1632, таа била окупирана од Французите, а во 1637 година од страна на [[Свето Римско Царство|царските]] војници за време на [[Триесетгодишна војна|Триесетгодишната војна]] . <ref name="Booklet">{{Наведена книга|title=Festung Ehrenbreitstein - Kurzführer (German)|last=Böckling|first=Manfred|publisher=Schnell + Steiner/Rheinland-Pfalz Generaldirektion Kulturelles Erbe|year=2011|isbn=978-3-7954-6394-6|page=}}</ref> {{Rp|2,17}}
 
== Денес ==