Разлика помеѓу преработките на „Еренбрајтштајн“

с
нема опис на уредувањето
с (ставена Категорија:Кобленц користејќи го HotCat)
с
{{Инфокутија Зграда|name=Ehrenbreitstein Fortress|image=Тврдината ЕренбрејтштајнЕренбрајтштајн}}
[[Податотека:Koblenz_im_Buga-Jahr_2011_-_Festung_Ehrenbreitstein_45.jpg|мини| Festung Ehrenbreitstein видени од Кобленц (2011) ]]
'''Тврдина ЕхренбрејтштајнЕренбрајтштајн''' ( {{Langlang-de|Festung Ehrenbreitstein}} , ИПА: [[null|врска=| За овој звук ]] е [[тврдина]] во [[Германија|германската]] [[Сојузни покраини во Германија|држава]] [[Рајнска област-Пфалц]], на источната брег на [[Рајна|Рајна,]] каде што се придружува [[Мозел (река)|Мозел]], со поглед на градот [[Koblenz|Кобленц]] .
 
Окупирајќи ја позицијата на претходната тврдина уништена од страна на Французите во 1801 година, била изградена како столбот на регионалниот систем на утврдување, ''[[Koblenz Fortress|Фестунг Кобленц]]'', од [[Прусија]] помеѓу 1817 и 1828 и го чувал средниот Рајски регион, област која била инвадирана од [[French Army|француски војници]] постојано порано. Пруската тврдина никогаш не била нападнат.
 
Од 2002 година, ЕренбрејтштајнЕренбрајтштајн е дел од [[УНЕСКО]] светското културно наследство [[Rhine Gorge|на горна средна Рајна долина]] .
 
== Локација ==
ЕренбрејтштајнЕренбрајтштајн се наоѓа на источниот брег на [[Рајна]] во [[Koblenz|Кобленц]] во [[Рајнска област-Пфалц]], [[Германија]] . Таа гледа на сливот на [[Мозел (река)|Мосел]] и Рајна. Врвот на ридот, кој го споделува името, е 118 метри над Рајна. <ref name="Booklet">{{Наведена книга|title=Festung Ehrenbreitstein - Kurzführer (German)|last=Böckling|first=Manfred|publisher=Schnell + Steiner/Rheinland-Pfalz Generaldirektion Kulturelles Erbe|year=2011|isbn=978-3-7954-6394-6|page=}}</ref> {{Rp|2}} Тоа е најсеверната точка на [[УНЕСКО]] на светското културно наследство [[Rhine Gorge|на горна средна Рајна долина]] .
[[Податотека:Koblenz_-_Panorama_von_Festung_Ehrenbreitstein.jpg|центар|мини| Поглед на Кобленц од Фестунг Еренбретејнштајн ]]
 
 
=== Претходни структури ===
ЕхренбрејтштајнЕренбрајтштајн, ридот на кој сега се наоѓа истоимената тврдина, првпат се насели во 4-от милениум п.н.е., утврдувањата биле изградени во 10-тиот и 9-тиот век п.н.е. Во третиот и четвртиот век од н.е., таму се наоѓала римска тврдина. Повеќе населби следеа во 8-от / 9-тиот век под [[Каролинзи|династијата Каролингија]] . <ref name="Booklet">{{Наведена книга|title=Festung Ehrenbreitstein - Kurzführer (German)|last=Böckling|first=Manfred|publisher=Schnell + Steiner/Rheinland-Pfalz Generaldirektion Kulturelles Erbe|year=2011|isbn=978-3-7954-6394-6|page=}}</ref> {{Rp|2,17}}
 
Во околу 1000г Еренберт подигнал замок на ридот. Неговото првично име "Burg Ehrenbertstein" подоцна станал ''Бург ЕхренбрејтштајнЕренбрајтштајн'' .
 
Замокот првпат бил споменат во постоечки пишан документ во 1139 година, како својство на [[Electorate of Trier|архиепископот Триер]] . [[Hillin von Fallemanien|Архиепископот Хилин го]] проширил во 1152-69 година. ''Поддржан'' замок бил изграден на ридот познат како ''Helfenst''
 
== Денес ==
Тврдината е отворена за посетители. Тој е поврзан со градот [[Кобленц]] преку Рајна преку жичарница и со наклонет лифт до подножјето на ридот. ЕхренбрејтштајнЕренбрајтштајн има неколку музеи: ''КуќаДом на фотографијафотографијата'' (фотографија), ''КуќаДом на'' археологијата (археологија) и ''Ландесмуземе Кобленц'' (привремени изложби). Исто така постои и ''Хаус де Genusses'', прославувајќи регионално производство на вино и нудење на барокни јадење искуство. Постојаните изложби на неколку локации во внатрешноста на тврдината ги покриваат 5000-годишната историја на ЕренбрејтштајнЕренбрајтштајн. Исто така постојат и гастрономски објекти. Младинскиот хотел Кобленц, со 157 кревети, сè уште зафаќа дел од ЕренбрејтштајнЕренбрајтштајн. <ref name="DJH Koblenz">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.jugendherberge.de/en/youth-hostels/koblenz410/ShortPortraet|title=DJH Youth Hostel Koblenz in Rhineland-Palatinate, Germany|work=DJH Youth Hostels|accessdate=4 April 2017}}</ref> Тврдината служи како место за разни културни активности, како што се концерти и драми на отворено. <ref name="Website">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.diefestungehrenbreitstein.de/index.php?id=festungehrenbreitstein0|title=Official website (mostly German)|publisher=Generaldirektion Kulturelles Erbe Rheinland-Pfalz|accessdate=16 July 2014}}</ref>
 
== Културни референци ==
Во 1822 година, англискиот превод на името на замокот, ''[[The Broad-Stone of Honour|The Broad-Stone of Honor]]'', се користел како наслов на исцрпната работа на [[Kenelm Henry Digby]] и за витештвото .
 
''... оваа проповедничка, гледам, е самосостојба на упориште - возвишен ЕренбрејтштајнЕренбрајтштајн.'' ''.'' ''.'' ( [[Херман Мелвил]], ''[[Moby-Dick|Моби Дик]]'' )
 
Како виновата лоза цвета, и грозјето империјали блиску до самите ѕидови и муцките на ЕренбрејтштајнЕренбрајтштајн; така и најслатките радости на животот растат во многу вилици на своите опасности. ( [[Херман Мелвил]], ''[[Pierre: or, The Ambiguities|Пјер]]'' )
[[Податотека:William_Turner,_View_of_Ehrenbreitstein_(1835).jpg|мини| Вилијам Тарнер, поглед на ЕренбрејтштајнЕренбрајтштајн (1835) ]]
 
== Светско наследство ==
Во 2002 година долината на [[Rhine Gorge|Горна Средна Рајна]] станала [[УНЕСКО|светско]] [[Светско наследство на УНЕСКО|културно наследство на УНЕСКО]] . Сајтот го вклучува како најсеверна точка на тврдината ЕренбрејтштајнЕренбрајтштајн. <ref name="Map">{{Наведена мрежна страница|url=http://whc.unesco.org/download.cfm?id_document=117725|title=Map of the WHS|publisher=UNESCO|accessdate=16 July 2014}}</ref>
 
== Исто така види ==