Разлика помеѓу преработките на „Река“

Додадени 60 бајти ,  пред 10 месеци
→‎Реката како тема во популарната музика: дополнување, ситна поправка
(→‎Реката како тема во популарната музика: дополнување, ситна поправка)
* „На реките вавилонски“ (''By the Rivers of Babylon'') - песна на [[реге]]-групата „[[Мелодианс]]“ (''The Melodians'') од 1972 година.<ref>[https://www.discogs.com/Various-The-Harder-They-Come-Original-Soundtrack-Recording/master/144881 DISCOGS, Various ‎– The Harder They Come (Original Soundtrack Recording) (пристапено на 24.12.2017)]</ref>
* „Могу реки за преминување“ (''Many Rivers To Cross'') - песна на [[реге]]-музичарот „[[Џими Клиф]]“ (''Jimmy Cliff'') од 1972 година.<ref>[https://www.discogs.com/Various-The-Harder-They-Come-Original-Soundtrack-Recording/master/144881 DISCOGS, Various ‎– The Harder They Come (Original Soundtrack Recording) (пристапено на 24.12.2017)]</ref>
* „Дупка во реката“ (''Hole in the river'') - песна на австралиската поп-група „[[Краудед хаус]]“ (''Crowded House'') од 1986 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=DJ5IR7hlZ8g YouTube, Crowded House (Full Album) - Crowded House 1986 (пристапено на 21.6.2017)]</ref>
* „Скокни во реката“ (''Jump inIn theThe riverRiver'') - песна на ирската [[поп-пејачкарок]]-музичарка [[ШинејдШинед О'Конор]] (''Sinéad O'Connor'') од 1989 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=PvMlUpXNe3wf83tPLefzUQ sineadYouTube, o'connorSinéad O’Connor - jumpI theDo riverNot -Want YouTubeWhat I Haven't Got (1989) (пристапено на 1129.59.20162019)]</ref>
* „Преместување на реката“ (''Moving The River'') - песна на британската [[Поп-музика|поп]]-[[Рок-музика|рок]] група „[[Прифеб Спраут]]“ (''Prefab Sprout'') од 1985 година.<ref>[https://www.discogs.com/Prefab-Sprout-Steve-McQueen/release/605817 Discogs, Prefab Sprout ‎– Steve McQueen (пристапено на 17.10.2018)]</ref>
* „Средба преку реката“ (''Meeting Across the River'')“ - песна на американскиот рок-пејач [[Брус Спрингстин]] од 1975 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=fcNtV41jwj4 YouTube, Bruce Springsteen - Born To Run (1975) - Full Album (пристапено на 3.11.2017)]</ref>
* „Однеси ме кај реката (''Take me to the river'')“ - песна на американската [[Рок музика|рок]]-група „[[Токинг хедс]]“ (''Talking heads'') од 1978 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=6ar2VHW1i2w Talking Heads - Take Me To The River (HQ) - YouTube (пристапено на 17.4.2016)]</ref>
* „Река“ (''The River'')“ - песна од истоимениот албум на американскиот рок-пејач [[Брус Спрингстин]] од 1980 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=m5yBsv7DNRc YouTube, Bruce Springsteen - The River [1980] - Full Album (пристапено на 30.10.2017)]</ref>
* „Слези„Однеси доме реката“кај реката (''SiđiTake dome reketo the river'') - песна на југословенскатаамериканската [[Рок музика|рок]]-група „[[УТокинг шкрипцухедс]]“ (''Talking heads'') од 19831978 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=8GhLOjGDlWs6ar2VHW1i2w YouTube, UTalking SkripcuHeads - SidjiTake doMe rekeTo -The River (HQ) Audio- )YouTube (пристапено на 1517.34.20182016)]</ref>
* „Преместување„Крај бреговите на реката“реките“ (''MovingAlong Thethe RiverBanks of Rivers'') - песна на британскатаамериканската [[Попрок-музика|поп]]-[[Рок-музика|рок]] група „[[ПрифебТортоиз Спраут(рок-група)|Тортоиз]] (''Prefab SproutTortoise'') од 19851996 година.<ref>[https://www.discogsyoutube.com/Prefabwatch?v=Ik_jCRttEos&list=PL58392C9969643734&index=6 Tortoise -Sprout-Steve-McQueen/release/605817 Discogs, PrefabAlong Sproutthe ‎–Banks Steveof McQueenRivers (пристапено на 1715.1012.20182016)]</ref>
* „Дупка во реката“ (''Hole in the river'') - песна на австралиската поп-група „[[Краудед хаус]]“ (''Crowded House'') од 1986 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=DJ5IR7hlZ8g YouTube, Crowded House (Full Album) - Crowded House 1986 (пристапено на 21.6.2017)]</ref>
* „Некаде крај лудата река“ (''Somewhere Down The Crazy River'')“ - песна на американскиот рок-музичар [[Роби Робертсон]] (''Robbie Robertson'') од 1987 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=4KP9PNSUME4&index=6&list=PL8a8cutYP7fo7YuWjaK6IodUFpBu-pqfg YouTube, Robbie Robertson - Somewhere Down The Crazy River (пристапено на 23.10.2017)]</ref>
* „По реката“ (''Uz rijeku'') - албум на [[СФРЈ|југословенската]] [[Рок-музика|рок]]-група „[[Фит]]“ од 1988 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=JKKTNKvgK2g YouTube, FIT - UZ RIJEKU (FUL ALBUM) (пристапено на 8.4.2017)]</ref>
* „Река“ (''Rijeka'') - песна на [[СФРЈ|југословенската]] рок-група „[[Фит]]“ од 1988 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=7GmQJadePI8 YouTube, Fit - Rijeka (пристапено на 8.4.2017)]</ref>
* „Скокни во реката“ (''Jump in the river'')“ - песна на ирската поп-пејачка [[Шинејд О'Конор]] од 1989 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=PvMlUpXNe3w sinead o'connor - jump the river - YouTube (пристапено на 11.5.2016)]</ref>
* „Најди ја реката“ (''Find The River'') - песна на американската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Р.Е.М.]]“ (''R.E.M.'') од 1992 година.<ref>[https://www.discogs.com/REM-Automatic-For-The-People/master/57830 DISCOGS, R.E.M. ‎– Automatic For The People (пристапено на 20.8.2019)]</ref>
* „Крај бреговите на реките“ (''Along the Banks of Rivers'') - песна на американската рок-група „[[Тортоиз (рок-група)|Тортоиз]] (''Tortoise'')“ од 1996 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Ik_jCRttEos&list=PL58392C9969643734&index=6 Tortoise - Along the Banks of Rivers (пристапено на 15.12.2016)]</ref>
* „Река“ (''The River'') - албум на африканскиот музичар „[[Али Фарка Туре]]“ (''Ali Farka Touré'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=qI_h49D1xo8&t=35s Ali Farka Touré - The River - Full Album (пристапено на 20.2.2017)]</ref>
* „Средба крај реката“ (''A Meeting By the River'') - композиција на американскиот музичар [[Рај Кудер]] и индискиот музичар [[Вишва Мохан Бат]].<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=C2ygVcw4SCk YouTube, Ry Cooder - Ganges Delta Blues (пристапено на 20.2.2017)]</ref>
* „Слези до реката“ (''Siđi do reke'') - песна на југословенската рок-група „[[У шкрипцу]]“ од 1983 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=8GhLOjGDlWs YouTube, U Skripcu - Sidji do reke - ( Audio ) (пристапено на 15.3.2018)]</ref>
* „Река“ (''The River'') - албум на африканскиот музичар „[[Али Фарка Туре]]“ (''Ali Farka Touré'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=qI_h49D1xo8&t=35s Ali Farka Touré - The River - Full Album (пристапено на 20.2.2017)]</ref>
* „По реката“ (''Uz rijeku'') - албум на [[СФРЈ|југословенската]] [[Рок-музика|рок]]-група „[[Фит]]“ од 1988 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=JKKTNKvgK2g YouTube, FIT - UZ RIJEKU (FUL ALBUM) (пристапено на 8.4.2017)]</ref>
* „Река“ (''Rijeka'') - песна на [[СФРЈ|југословенската]] рок-група „[[Фит]]“ од 1988 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=7GmQJadePI8 YouTube, Fit - Rijeka (пристапено на 8.4.2017)]</ref>
 
===Реката како тема во сликарството===