Разлика помеѓу преработките на „Показател на прекршување“

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: thumb|Светлински [[зрак (оптика)|зрак кој се прекршување (физика)|прек...)
 
 
Показателот на прекршување колку е свиена патеката на движење на светлината, или [[прекршување (физика)|прекршена]], кога навлегува во материјалот. Ова се опишува со [[Снелов закон|Снеловиот закон]] за прекршување, ''n''<sub>1</sub>&nbsp;sin''θ''<sub>1</sub>&nbsp;=&nbsp;''n''<sub>2</sub>&nbsp;sin''θ''<sub>2</sub>,
каде ''θ''<sub>1</sub> и ''θ''<sub>2</sub> се [[упаден агол|упадниот агол]] и аголот на прекршување, соодветно, на зрак кој минува низ граничната површина меѓу двете срединисо показатели на прекршување ''n''<sub>1</sub> и ''n''<sub>2</sub>. Показателот на прекршување ито така го определува количеството на светлина [[одбивање (физика)|одбиено]] од меѓуграничната површина, како и за критичниот агол на [[тотално прекршување|тоталното прекршување]] и [[Брустеров агол|Брустеровиот агол]].<ref name="Hecht">{{cite book | author = Hecht, Eugene | title = Optics | publisher = Addison-Wesley | year = 2002 | isbn = 978-0-321-18878-6}}</ref>
 
Показателот на прекршување може да се разгледува како фактор според кој брзината и [[бранова должина|брановата должина]] на зрачењето се намалени во однос на нивните вредности за вакуум: брзината на светлината за некоја средина е ''v'' = ''c''/''n'',и слично брановата должина во таа средина е ''λ'' = ''λ''<sub>0</sub>/''n'', каде ''λ''<sub>0</sub> е брановата должина во ваккум. ова укажува дека показателот на прекршување на вакуумот е 1, и дека [[фреквенцијата]] (''f'' = ''v''/''λ'') не е изменета од самиот показател. Како резултат, восприемените бои од прекршената светлина во човековото око, кои зависат од фреквенцијата не се изменети од прекршувањето или пак од показателот на прекршување за таа средина.