Разлика помеѓу преработките на „Европска страчка“

Ознаки: Мобилно уредување Уредување од прилогот за Андроид Уредување од мобилен извршник
Ознаки: Мобилно уредување Уредување од прилогот за Андроид Уредување од мобилен извршник
 
== Карактеристики ==
Европската страчка живее во мали јата, со тоа што на преноќувалиштата и на зимските одморалишта можат да сеесе соберат повеќе од 100 птици. Во поголеми групи се здружуваат и на пролет, во текот на додворувањето. Мажјаците им се додворуваат на женките така што ги креваат и спуштаат пердувите на главата и брзо ја шират и собираат опашката. Притоа и се огласуваат на посебен начин. Големите гнезда ги градат високо на дрвјата, тие се со куполеста форма, и се изградени од гранчиња. Во април женките во гнездата снесуваат 5-10 мали јајца. Се хранат претежно со животинска храна - јајца, мали птици, цицачи и бубачки, но јадат и семки од растенија. Воглавно не избегнуваат населени подрачја и често доаѓаат во близина на луѓе. Мошне се интелегентни и познато е дека крадат сјајни предмети. Од забава, во пар задеваат домашни миленичиња, особено [[мачка|мачки]], но и луѓе во паркови и на голф-турнири.<ref>''Животинско Царство''. стр. 50-100</ref>
 
== Наводи ==