Географски координатен систем: Разлика помеѓу преработките

с
(поправка на правопис - која било)
[[Податотека:Geographic coordinates sphere.svg|мини|десно|Географски координати на [[сфера]]]]
[[Податотека:Latitude and Longitude of the Earth -mk.svg|мини|десно|300п|Илустрација за географска ширина и должина на Земјата.]]
 
'''Географскиот координатен систем''' ја прикажува секоја локација на [[Земја]]та со две или три координати на [[сферен координатен систем]] којшто е подреден со оската на ротација на Земјата. Позајмувајќи теории од античките [[Вавилон]]ци, а подоцна проширени од познатиот грчки мислител и географ [[Птоломеј]], на полн круг му се припишуваат 360°.
31

уредување