Разлика помеѓу преработките на „Полимеризација“

с
нема опис на уредувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
с
'''Полимеризација''' е процес во кој доаѓа до сврзување на поголем број помали [[молекул|молекули]] ([[мономер|мономери]]), при што се образуваат големи молекули ([[полимер|полимери]]), без да се добиваат други [[производ|производи]].
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Полимеризација''' е процес во кој доаѓа до сврзување на поголем број помали [[молекул|молекули]] ([[мономер|мономери]]), при што се образуваат големи молекули ([[полимер|полимери]]), без да се добиваат други [[производ|производи]].
 
[[Податотека:Polyethene.JPG|right]]
 
Реакцијата може да се одвива со прости меѓусебни поврзувања, адиција на исти молекули или различни молекули или со кондензација т.е. со одземање на вода, амоњакамонијак или други едноставни соединенија. Полимерот има исти хемиски состав како и молекулот од кој тој е настанат, но единствената разлика е во тоа што тој има поголема молекулска маса. Оваа реакција е од големо значење во органската хемија и на неа е заснована индустријата за производство на пластични маси.
 
Супстанцата што стапува во реакција на полимеризација т.е. чии што молекули се сврзуваат сами меѓу себе се вика мономер (μόνο – еден, μέρος – дел), а продуктот на полимеризација се вика полимер (πολύ- многу). Постојат и т.н. ко-полимери, кои се добиваат со полимеризација на два различни мономера. Покрај тоа, при некои полимеризации, можно е од мономерите, при образувањето на полимерот, да се издвојат мали молекули. Ваквата реакција се вика поликондензација. Постојат различни видови полимеризации во зависност од тоа кои честички учествуваат во процесот на полимеризација. Така на пример постои катјонска, анјонска и радикалска полимеризација.