Разлика помеѓу преработките на „Бургундија“

с
нема опис на уредувањето
с
 
Регионот е поголем од некогашното [[Војводство Бургундија]], но помал по површина од територијата под власта на [[Војвода на Бургундија|војводите на Бургундија]]. Составен е од следиве поранешни покраини:
* Бургундија: [[Златен Брег (департман)|Златен Брег]], [[Сона и Лоара]] и јужната половина на [[Јона]]. Ова се границите на поранешното Војводство Бургундија (подоцна покраина Бургундија). Меѓутоа во денешниот регион не спаѓа некогашното грофовство Бургундија (подоцна покраина Франш- Конте), кое денес го образува регионот [[ФраншБургундија-Франш Конте]]. Мал дел од некогашното војводство денес му припаѓа на регионот регионот [[Шампања-Ардени]].
* [[Ниверне]]: денешен департман [[Њевр]]
* северната половина на Јона е територија која не припаѓала на Бургундија (барем не од XI век наваму), туку била погранична област помеѓу покраините [[Шампања (покраина)|Шампања]], [[Ил де Франс (покраина)|Ил де Франс]] и [[Орлеане]], политички зависна од секоја од нив во разни историски периоди.