Разлика помеѓу преработките на „Список на епизоди од „Македонски народни приказни“ (стар серијал)“

нема опис на уредувањето
Ова е список на епизоди од серијалот „[[Македонски народни приказни]]“ снимен во периодот од 1984 до 2003 година, во продукција на [[ТВ Скопје]] ([[МРТ]]).
 
Епизодите се претставени редоследно според годината на снимање::
{| class="wikitable"
| colspan="2" |'''ПРИКАЗНА'''
|'''ГОДИНА'''
|'''РЕЖИСЕР'''
|-
|1.       
|Цане и ламјата
|1984
|Мишо Рогановиќ
|-
|2.      
|Изгубената царица
|1985
|Љупчо Билбиловски
|-
|3.
|Калуѓерот и арамијата
|1985
|Лазар Паковски
|-
|4.       
|Кој си праи, сам си праи
|1985
|Љупчо Билбиловски
|-
|5.    
|Крали Марко Самовилјак
|1985
|Мишо Рогановиќ
|-
|6.    
|Сиромавиот и неговиот кум Свети Арангел
|1985
|Мишо Рогановиќ
|-
|7.    
|Сиромавиот и тројцата арамии
|1985
|Љупчо Билбиловски
|-
|8.    
|Царот и двајцата измеќари
|1985
|Љупчо Билбиловски
|-
|9.    
|Ѓаволот и бабата
|1986
|Стојан Стојаноски
|-
|10.    
|Ѓаволот и клисарот
|1986
|Стојан Стојаноски
|-
|11. 
|Злата позлатена
|1986
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|12. 
|Итар Пејо и арамиите
|1986
|Лазар Паковски
|-
|13.
|Итар Пејо и магарето
|1986
|Лазар Паковски
|-
|14. 
|Итар Пејо и тројцата Мариовци
|1986
|Лазар Паковски
|-
|15. 
|Итриот момок
|1986
|Лазар Паковски
|-
|16. 
|Крале Марко јунак стана
|1986
|Љупчо Билбиловски
|-
|17. 
|Крале Марко и Дука Хајтудин
|1986
|Стојан Стојановски
|-
|18.
|Крале Марко и Црна Арапина
|1986
|Стојан Стојановски
|-
|19.
|Попот што станал арамија
|1986
|Миле Грозданоски
|-
|20. 
|Чорбаџи Ѓорѓи и Осман Бег 1 дел
|1986
|Лазар Паковски
|-
|21. 
|Чорбаџи Ѓорѓи и Осман Бег 2 дел
|1986
|Лазар Паковски
|-
|22. 
|Ѓаволштините на Рамче 1 дел
|1987
|Слободан Деспотовски
|-
|23. 
|Ѓаволштините на Рамче 2 дел
|1987
|Слободан Деспотовски
|-
|24. 
|Мамино галениче
|1987
|Богдан Поп Ѓорчев
|-
|25. 
|Попот, владиката и Ѓуптинот 1 дел
|1987
|Миле Грозданоски
|-
|26. 
|Попот, владиката и Ѓуптинот 2 дел
|1987
|Миле Грозданоски
|-
|27. 
|Тројцата лажачи
|1987
|Љупчо Билбиловски
|-
|28. 
|Ашкетијата и човечките правди и неправди
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|29. 
|Возгордеаниот цар
|1988
|Богдан Поп Горчев
|-
|30. 
|Добриот џин и сиромавиот
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|31. 
|Еј пусти пари
|1988
|
|-
|32. 
|Инает
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|33. 
|Закопаното богатство
|1988
|Богдан Поп Ѓорчев
|-
|34. 
|Кадијата и сиромавиот
|1988
|Богдан Поп Ѓорчев
|-
|35. 
|Кртот бил попски син
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|36. 
|Куменџијата и ѓаволот
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|37. 
|Лошата баба
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|38. 
|Мечо и наречниците
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|39. 
|Мудриот старец
|1988
|Богдан Поп Ѓорчев
|-
|40. 
|Недоветен меанџија
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|41. 
|Платено и преплатено
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|42. 
|Рамиз XIV
|1988
|Ербил Алтанај
|-
|43. 
|Се затнало
|1988
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|44. 
|Сиромавиот од џенем
|1988
|Богдан Поп Ѓорчев
|-
|45. 
|Со свој камен по глава
|1988
|
|-
|46. 
|Арамијата што се исповеда на попот
|1989
|Ербил Алтанај
|-
|47. 
|Баш арамија
|1989
|Богдан Поп Ѓорчев
|-
|48. 
|Бесценети дрва
|1989
|Ербил Алтанај
|-
|49. 
|Богатство без пари
|1989
|Драган Велјановски
|-
|50. 
|Како дошло така пошло
|1989
|Драган Велјановски
|-
|51. 
|Краток ум, долги коси
|1989
|Ербил Алтанај
|-
|52. 
|Не за кого е речено, туку за кого е печено
|1989
|Љупчо Билбиловски
|-
|53. 
|Пишман аџија
|1989
|Ербил Алтанај
|-
|54.
|Правдината на видело
|1989
|Ербил Алтанај
|-
|55. 
|Премудриот Соломон и ѓаволите
|1989
|Драган Велјановски
|-
|56. 
|Старецот што го спаси царството
|1989
|Богдан Поп Ѓорчев
|-
|57. 
|Сиромавиот што се стори цар
|1989
|Љупчо Билбиловски
|-
|58. 
|Царот и бувот
|1989
|Ербил Алтанај
|-
|59. 
|Царот и екимот                                    
|1989
|Ербил Алтанај
|-
|60. 
|Царот и овчарот
|1989
|Љупчо Билбиловски
|-
|61. 
|Умот и к’сметот
|1989
|Драган Велјановски
|-
|62. 
|Умот царува
|1989
|Драган Велјановски
|-
|63. 
|Без ука нема наука
|1990
|Драган Велјановски
|-
|64. 
|Бог да те чува од женска беља
|1990
|Драган Велјановски
|-
|65. 
|Грев
|1990
|Драган Велјановски
|-
|66. 
|Двајцата скржавци – каскатии
|1990
|Драган Велјановски
|-
|67. 
|Двете трески
|1990
|Драган Велјановски
|-
|68. 
|Жената што го пукнала ѓаволот
|1990
|Драган Велјановски
|-
|69. 
|Загубениот прстен
|1990
|Драган Велјановски
|-
|70. 
|Илјада јајца
|1900
|Драган Велјановски
|-
|71. 
|Мрзливата жена и метлата
|1990
|Драган Велјановски
|-
|72. 
|Ортаци
|1990
|Љупчо Билбиловски
|-
|73. 
|Простиот и Свети Никола
|1990
|Драган Велјановски
|-
|74. 
|Свети Тома мајсторот
|1990
|Драган Велјановски
|-
|75. 
|Сиромавиот што го бараше Бога
|1990
|Драган Велјановски
|-
|76. 
|Скржавиот поп
|1990
|Драган Велјановски
|-
|77. 
|Сон
|1990
|Драган Велјановски
|-
|78. 
|Со слога и царствоцарството се гради
|1990
|Драган Велјановски
|-
|79. 
|Три совети од татко
|1990
|Драган Велјановски
|-
|80. 
|Бабата и екимот
|1991
|Драган Велјановски
|-
|81. 
|Бабата што станаластана гатачка
|1991
|Драган Велјановски
|-
|82. 
|Батакчиите
|1991
|Драган Велјановски
|-
|83. 
|Господ и вдовицата со детето
|1991
|Драган Велјановски
|-
|84. 
|Двајцата браќа и к’сметите
|1991
|Драган Велјановски
|-
|85. 
|Двајцата браќа и сестрата
|1991
|Драган Велјановски
|-
|86. 
|Дедо Ное и коработ
|1991
|Драган Велјановски
|-
|87. 
|За доброто добро, за лошото лошо
|1991
|Драган Велјановски
|-
|88. 
|Кој на лошиот добро му прави, на ѓаволот свеќа му пали
|1991
|Драган Велјановски
|-
|89. 
|К’сметлија и нек’сметлија
|1991
|Драган Велјановски
|-
|90. 
|К’сметот и сиромавиот
|1991
|Драган Велјановски
|-
|91. 
|Лошата жена е полоша и од змија
|1991
|Драган Велјановски
|-
|92. 
|Лошото и злото се заортачиле
|1991
|Драган Велјановски
|-
|93. 
|Мажот, жената и питачот
|1991
|Драган Велјановски
|-
|94. 
|Момчето со сонце и месечина
|1991
|Драган Велјановски
|-
|95. 
|Правината и кривината
|1991
|Драган Велјановски
|-
|96. 
|Старите што ги носеле в планина да умрат
|1991
|Драган Велјановски
|-
|97. 
|Тројцата браќа
|1991
|Драган Велјановски
|-
|98. 
|Царот што не сакал да умре
|1991
|Драган Велјановски
|-
|99. 
|Царскиот син – ковач
|1991
|Драган Велјановски
|-
|100. 
|Човечкото око ненаситно
|1991
|Драган Велјановски
|-
|101.      
|Чиракот и кадијата
|1991
|Драган Велјановски
|-
|102.      
|Анџиката и тројцата лажачи
|1992
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|103.      
|Бакалот и момчето
|1992
|Драган Велјановски
|-
|104.      
|Богатство и ум
|1992
|Драган Велјановски
|-
|105.      
|Богомилна жена, прва ороспија
|1992
|Драган Велјановски
|-
|106.      
|Брата брата не рани, ама тешко кој го нема
|1992
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|107.      
|Господ и дрварот
|1992
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|108.      
|Гром и во коприва удира
|1992
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|109.      
|Двајцата браќа на правдина в зандана
|1992
|Драган Велјановски
|-
|110.      
|Двајцата лажој, ортаци
|1992
|Драган Велјановски
|-
|111.      
|Две жени води, без гаќи оди
|1992
|Драган Велјановски
|-
|112.      
|Завидливиот богат и праведниот сиромав
|1992
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|113.      
|И многу добрина не чини
|1992
|Драган Велјановски
|-
|114.      
|Илина и Илија
|1992
|Драган Велјановски
|-
|115.      
|Итрата будалеста жена
|1992
|Драган Велјановски
|-
|116.      
|Кој си дава, себе дава
|1992
|Драган Велјановски
|-
|117.      
|К’смет во шупливо јаболко
|1992
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|118.      
|Лошата маќеа што затекла две деца
|1992
|Драган Велјановски
|-
|119.      
|Маѓепсаното момче
|1992
|Драган Велјановски
|-
|120.      
|Мажот што ги запишувал сите женски итроштиње
|1992
|Драган Велјановски
|-
|121.      
|Мало добро, за големо добро
|1992
|Драган Велјановски
|-
|122.      
|Момата и дванаесетте месеци
|1992
|Драган Велјановски
|-
|123.      
|Момчето што се стори пијаница
|1992
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|124.      
|Највештиот арамија, чиракот и кадијата
|1992
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|125.      
|Не за кого е печено, туку за кого е речено
|1992
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|126.      
|Ортаклук со Свети Никола
|1992
|Драган Велјановски
|-
|127.      
|Пишман ќе бидиш и вака и така
|1992
|Драган Велјановски
|-
|128.      
|Праина до краина
|1992
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|129.      
|Си било, си било 1 дел
|1992
|Драган Велјановски
|-
|130.      
|Си било, си било 2 дел
|1992
|Драган Велјановски
|-
|131.      
|Сиромавиот и Господ
|1992
|Драган Велјановски
|-
|132.      
|Сиромавиот и наречниците
|1992
|Драган Велјановски
|-
|133.      
|Сиромавиот терзија
|1992
|Драган Велјановски
|-
|134.      
|Сиромавиот што гледал в очи
|1992
|Драган Велјановски
|-
|135.      
|Скржавиот ерген
|1992
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|136.      
|Треската и борџот
|1992
|Драган Велјановски
|-
|137.      
|Трипун и Богородица
|1992
|Драган Велјановски
|-
|138.      
|Ферман за тепање
|1992
|Драган Велјановски
|-
|139.      
|Христос и комарџијата
|1992
|Драган Велјановски
|-
|140.      
|Царот и меаните
|1992
|Драган Велјановски
|-
|141.      
|Чесната попоа ќерка
|1992
|Драган Велјановски
|-
|142.      
|Човекот што отиде кај сонцето
|1992
|Драган Велјановски
|-
|143.      
|Чорбаџијата и ѓаволот
|1992
|Драган Велјановски
|-
|144.      
|Што ќе даиш на овој свет, тоа ќе наиш на оној свет
|1992
|Драган Велјановски
|-
|145.      
|Шут Петко
|1992
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|146.      
|Грешна душа
|1993
|Ѓорѓи Стојаноски
|-
|147.      
|Магарешки инает
|1994
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|148.      
|Секој со својата мака
|1994
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|149.      
|Чиракот мајстор
|1994
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|150.      
|Спогодба си е спогодба
|1994
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|151.      
|Братска делба
|1995
|Драган Велјановски
|-
|152.    
|Господ гледа
|1995
|Драган Велјановски
|-
|153.      
|Жив арамија
|1995
|Драган Велјановски
|-
|154.      
|Кадијата и измеќарот
|1995
|Драган Велјановски
|-
|155.      
|Аманет за старите
|1996
|Драган Велјановски
|-
|156.      
|Двајцата ортаци
|1996
|Драган Велјановски
|-
|157.      
|Дебелата греда
|1996
|Драган Велјановски
|-
|158.      
|Јаболкница
|1996
|Драган Велјановски
|-
|159.      
|Магарешка кожа
|1996
|Драган Велјановски
|-
|160.      
|Мрзливиот кујунџија
|1996
|Драган Велјановски
|-
|161.      
|Мрзливиот од Света Гора
|1996
|Драган Велјановски
|-
|162.      
|Мудроста е богатство
|1996
|Драган Велјановски
|-
|163.      
|Неверниот измеќар
|1996
|Драган Велјановски
|-
|164.      
|Продадена душа
|1996
|Драган Велјановски
|-
|165.      
|Риби од нива
|1996
|Драган Велјановски
|-
|166.
|Секој со својата среќа
|1996
|Драган Велјановски
|-
|167.      
|Скали
|1996
|Драган Велјановски
|-
|168.      
|Трампање
|1996
|Ѓорѓи Колозов
|-
|169.      
|Тројца браќа
|1996
|Драган Велјановски
|-
|170.
|Бабата-ѓавол
|1997
|Драган Велјановски
|-
|171.      
|Будалестиот Стојанче
|1997
|Драган Велјановски
|-
|172.      
|Добрината на едно момче
|1997
|Драган Велјановски
|-
|173.    
|И пајако го создал Госпо за добрина
|1997
|Драган Велјановски
|-
|174.      
|Купи ден, помини
|1997
|Драган Велјановски
|-
|175.      
|Мајстор над мајсторите
|1997
|Драган Велјановски
|-
|176.      
|Свети Илија и наречниците
|1997
|Драган Велјановски
|-
|177.      
|Мома-војник                            
|1997
|Драган Велјановски
|-
|178.      
|Мрзливата снаа и мудриот свекор
|1997
|Драган Велјановски
|-
|179.      
|Непрокопсаниот син
|1997
|Драган Велјановски
|-
|180.      
|Свекрва и снаа
|1997
|Душко Ѓорѓиоски
|-
|181.      
|Сѐ што било поминало и сѐ што ќе биде ќе помине
|1997
|Драган Велјановски
|-
|182.      
|Секое зло за добро
|1997
|Драган Велјановски
|-
|183.      
|Синот арамија
|1997
|Драган Велјановски
|-
|184.      
|Сиромавиот селанец и богатите граѓани
|1997
|Драган Велјановски
|-
|185.      
|Судијата и тројцата гледачи
|1997
|Драган Велјановски
|-
|186.      
|Тројцата побратими и царот
|1997
|Драган Велјановски
|-
|187.      
|Господ, ангелот и пријателите
|1998
|Ѓорѓи Колозов
|-
|188.      
|Ептен арамија
|1998
|Ѓорѓи Колозов
|-
|189.      
|Итриот вдовец
|1998
|Ѓорѓи Колозов
|-
|190.      
|Кој другому гроб копа, самиот во него паѓа
|1998
|Ѓорѓи Колозов
|-
|191.      
|Мајката што го учеше детето на лошо
|1998
|Ѓорѓи Колозов
|-
|192.      
|Бабата и чорбаџијата
|1999
|Драган Велјановски
|-
|193.      
|Женска итрина
|1999
|Драган Велјановски
|-
|194.      
|И вака и така не чини
|1999
|Драган Велјановски
|-
|195.      
|Од доброто има подобро
|1999
|Драган Велјановски
|-
|196.      
|Печена гуска летнала
|1999
|Драган Велјановски
|-
|197.      
|Сиромавиот што гледал в очи 2
|1999
|Драган Велјановски
|-
|198.      
|Жената, ѓаволот и Господ
|2000
|Драган Велјановски
|-
|199.      
|Лебарчето што зборувало со тревкитетревите
|2000
|Драган Велјановски
|-
|200.      
|Најмалото братче
|2000
|Драган Велјановски
|-
|201.      
|Трговецот и слугатa
|2000
|Драган Велјановски
|-
|202.      
|Чесниот кадија и сиромавиот
|2003
|Драган Велјановски
|-
|203.      
|Двајцата браќа на правдина в зандана 2
|2003
|Драган Велјановски
|}
Последната приказна од стариот серијал е „Двајцата браќа на правдина в зандана“ снимена во 2003 година, којашто воедно претставува и последната снимена приказна на [[Ѓорѓи Колозов]].
 
Последната приказна од стариот серијал е „Двајцата браќа на правдина в зандана“ снимена во 2003 година, којашто воедно претставува и последната снимена приказна на [[Ѓорѓи Колозов]].
 
== Актерска екипа и број на учество по епизоди ==