Разлика помеѓу преработките на „Денес над Македонија“

нема опис на уредувањето
}}
 
'''Денес над Македонија''' — [[државна химна]] на [[Македонија]]. Автор на текстот е [[Владо Малески]], а автор на музиката [[Тодор Скаловски]]. Напишана е во [[1941]] година. По завршувањето на [[Втората светска војна]] е усвоена како химна на [[СР Македонија]] во рамките на поранешна [[СФРЈ|Југославија]], а по осамостојувањето на Република Македонија, на [[11 август]] [[1992]] година со закон е прогласена и за химна на независна [[Македонија]].<ref>[http://www.slvesnik.com.mk/Issues/0E00D81461B0480F99954FAB2F2F9481.pdf Закон за химната на Република Македонија, Службен весник на РМ 50/92].</ref> <ref>[http://www.slvesnik.com.mk/Issues/0E00D81461B0480F99954FAB2F2F9481.pdf Закон за химната на Република Македонија, Службен весник на РМ 50/92].</ref><ref>[https://www.akt.mk/%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd-%d0%b7%d0%b0-%d1%85%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bd/ Закон за химната на Република Македонија].</ref>
 
Со текот на времето текстот на химната претрпел разни промени, при што денес се познати три нејзини верзии — денешната верзија, првичната химна и првата официјална изведена химна која се разликува од првата во само еден ред. Во однос на првичниот текст од 1941 година се изоставени имињата на [[Никола Карев]] и [[Димитар Влахов]], а е додадено името на [[Даме Груев]]<ref>[http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=8D4E2A2A3F64A5479BE1236EF940FF2E&arc=1 „По Републиката, Карев ја загуби и химната“]</ref>.
Анонимен корисник