Разлика помеѓу преработките на „Анита Ангеловска-Бежоска“

Нема измена во големината ,  пред 9 месеци
Ангеловска-Бежоска дипломирала на [[Економскиот факултет]] при [[Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“]] во Скопје, во 1994 година, со признание за еден од тројцата најдобри студенти во генерацијата, по што и магистрирала на истиот факултет во [[1997]] годинa<ref>Соопштение од гувернерот на НБРМ, 03.07.2017 http://www.nbrm.mk/ns-newsarticle-soopstenie-od-guvernerot-na-nbrm-03072017.nspx</ref>.
 
Својата докторска дисертација од областа на економските науки, изготвена под менторство на професорот [[Иван Рибникар]] ја одбранила во [[2015 година]] година, на Економскиот факултет во [[Љубљана]], [[Република Словенија]]<ref>Биографија на Анита Ангеловска-Бежоска на официјалната веб-страница на Народната банка http://nbrm.mk/guverner.nspx</ref>.
 
Авторка е на повеќе стручни и научни трудови од областа на монетарната политика и макроекономската политика, воопшто, како и на трудови од областа на фискалната политика и управувањето со јавните финансии. Досега учествувала на голем број значајни научни собири и конференции од областа на економијата, од меѓународен карактер<ref>Central Baking - Podcast: North Macedonia on the brink of change https://www.centralbanking.com/central-banks/governance/people/4152376/podcast-north-macedonia-on-the-brink-of-change</ref>.