Разлика помеѓу преработките на „Трново“

Додадени 3.199 бајти ,  пред 1 година
Отстрането пренасочување кон Трново (појаснување)
с (Пренасочување кон Трново (појаснување))
(Отстрането пренасочување кон Трново (појаснување))
Ознаки: Изворно уредување 2017 Отстрането пренасочување
'''Трново''' e чест топоним во јужнословенските јазици и може да се однесува на следниве места:
#пренасочување [[Трново (појаснување)]]
 
;Македонија
* [[Трново (Битолско)|Трново]], село во [[Општина Битола]]
* [[Трново (Гостиварско)|Трново]], село во [[Општина Гостивар]]
* [[Трново (Кривопаланечко)|Трново]], село во [[Општина Крива Паланка]]
 
;Босна и Херцеговина
* [[Трново (општина во Република Српска)|Трново]], општина, [[Босна и Херцеговина]], [[Република Српска]]
* [[Трново (Република Српска)|Трново]], град, [[Босна и Херцеговина]], [[Република Српска]]
* [[Трново (Мркониќ Град)|Трново]], село вo општина [[Мркониќ Град (општина)|Мркониќ Град]], [[Босна и Херцеговина]], [[Република Српска]]
* [[Трново (Рогатица)|Трново]], село вo општина [[Рогатица (општина)|Рогатица]], [[Босна и Херцеговина]], [[Република Српска]]
* [[Трново (Шековиќи)|Трново]], село во општина [[Шековиќи (општина)|Шековиќи]], [[Босна и Херцеговина]], [[Република Српска]]
* [[Трново (општина во БиХ)|Трново]], општина, [[Босна и Херцеговина]], [[Федерација Босна и Херцеговина]]
 
;Бугарија
* [[Велико Трново]], град, официјално нарекуван Трново до 1965 година, [[Бугарија]]
* [[Мало Трново]], град, нарекуван и само Трново до 1912 година, [[Бугарија]]
 
;Грција
* [[Трново (Леринско)|Трново]], на грчки ''Прасино'', село во [[Лерин|Леринско]], [[Грција]]
* [[Трново (Преспанско)|Трново]], на грчки ''Анкатото'', поранешно село во [[Лерин|Леринско]], [[Грција]]
* [[Трново (Тесалија)|Трново]], на грчки ''Тирнавос'', град во [[Тесалија]], [[Грција]]
 
; Словенија
* [[Трново (Љубљана)|Трново]], градски кварт во [[Љубљана]], [[Словенија]]
 
;Турција
* [[Трново (Едрене)|Трново]], на турски ''Бајрамли'', село во вилаетот [[Едрене (покраина)|Едрене]], [[Турција]]
 
;Хрватска
* [[Трново (Опшина Генералски Стол)|Трново]], село вo општина [[Генералски Стол (општина)|Генералски Стол]], [[Хрватска]]
 
;Црна Гора
* [[Трново (Бар)|Трново]], село во општина [[Бар (општина)|Бар]], [[Црна Гора]]
 
{{ГеоПојас}}