Разлика помеѓу преработките на „Ирак“

Одземени 126 бајти ,  пред 11 месец
Одбиени последните 2 промени (од Damjan Kirovski) и ја поврати преработката 3861647 на Ehrlich91
(Одбиени последните 2 промени (од Damjan Kirovski) и ја поврати преработката 3861647 на Ehrlich91)
{{Main|Економија на Ирак}}
 
Во економијата на Ирак доминира нафтениот сектор, кој традиционално придонесува околу 95% девизна заработка на Ирак. Недостатокот од развој на другите сектори резултирал со стапка на 18-30% [[невработеност]]. Вработеноста во јавниот сектор сочинува вкупно 60% од сите вработени на полно работно време во 2011 година. Нафтената индустрија, која доминира со ирачката економија, вработува релативно мал број на работници. Пред окупацијата од страна на Америка, во Ирак бил застапен системот на централно планирање на економијата со забрана на странска сопственост над ирачките економски субјекти. Во еден таков економски систем, поголемиот дел на индустриските претпријатија бил во сопственост на државата, а на оние кои биле за странска употреба им биле наменети високи тарифи.
 
И покрај тоа што залихите на нафта имаат огромно светско значење, Ирак е една од најсиромашните држави на [[Близок Исток|блискиот исток]]. Причини за повеќегодишната криза и сиромаштија се војните штети од ирачко-иранската војна 1980–88 (околу 35 милијарди американски долари), штетата од војната со [[САД]] и со нивните сојузници по ирачката окупација на Кувајт во 1991 година (околу 60 милијарди американски долари), како и штети од останати санкции.
*{{CIA World Factbook link|iz|Ирак}}
*{{dmoz|Regional/Middle_East/Iraq}}
 
* [https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BA Ирак на википедија на српски јазик]
{{Азија}}