Разлика помеѓу преработките на „Бања (Кочанско)“

Додадени 608 бајти ,  пред 1 година
нема опис на уредувањето
* Влашки: ''Зиковци (5 к.), Јанковци (2 к.), Јуруци (5 к.), Бетато (1 к.), Деспот (1 к.), Додевци (1 к.) и Топчи (1 к.). Зиковци и Јанковци'' се населени 1914 година, ''Јуруци'' се населени 1919 година, а останатите родови се населени 1924 година.
* Македонски: ''Бојковци (8 к.), Анѓеловци (6 к.), Алексовци (4 к.), Ѓоргијовци (3 к.), Велковци (3 к.), Крстевци (2 к.), Митевци (2 к.), Пауновци (2 к.) и Стојановци (1 к.)'' доселени се од селото [[Пашаџиково]]; ''Ѓоргијовци (3 к.), Петровци (2 к.), Анѓеловци (2 к.), Зафировци (2 к.), Доневци (1 к.) и Стојчевци (1 к.)'' доселени се од селото [[Јастребник|Јастребник;]] ''Борисовци (2 к.), Стојковци (1 к.) и Гоцевци (1 к.)'' доселени се од селото [[Пантелеј|Пантелеј;]] ''Карбинци (1 к.)'' доселени се од селото [[Нивичани|Нивичани;]] ''Даниловци (6 к.)'' доселени се од селото [[Лешки|Лешки;]] ''Јовановци (4 к.), Филиповци (4 к.), Анчевци (2 к.), Пешевци (2 к.) и Миновци (1 к.)'' доселени се од селото Ораовица, [[Делчевска Котлина|Пијанец]]; ''Рашковци (3 к.)'' доселени се од селото [[Чеперник]], [[Делчевска Котлина|Пијанец;]] ''Петровци (1 к.) и Стојменовци (1 к.)'' доселени се од селото [[Полаки|Полаки;]] ''Анѓеловци (4 к.), Атанасовци (3 к.) и Дејановци (2 к.)'' доселени се од селото [[Длаги Дол]] на [[Осоговски Планини|Осогово]]. Сите македонски родови се доселени помеѓу 1924 и 1925 година.<ref>{{Наведена книга|title=Кочанска Котлина|last=Трифуноски|first=Јован|publisher=Универзитетска печатница|year=1970|isbn=|location=Скопје|pages=}}</ref>
 
==Администрација и Политика==
 
Во селото постои изборното место бр. 0886 според [[Државна изборна комисија на Македонија|Државната изборна комисија]].које сместено во објектот на месна заедница с.бања
 
На [[Македонски претседателски избори (2019)|претседателските избори во 2019 година]], на ова изборно место биле запишани вкупно 269 гласачи.
 
==Наводи==
782

уредувања