Разлика помеѓу преработките на „Хромозом 1 (човек)“

+
(Нова)
 
(+)
[[Image:Chromosome 1.svg|125px|right|frame|Првиот човечки хромозом со обележани генски локуси.]]
'''Првиот човечки хромозом''' или '''хромозомот 1''' е најголемиот [[Човек|човечки]] [[хромозом]]. Здравите единки имаат две копии на хромозомот 1 (како што е и со останатите [[Автозом|телесни хромозоми]]) кои не се [[полови хромозоми]]. Хромозомот 1 се протега на околу 247 милиони [[нуклеотид]]ни [[базни парови]] кои се основните единици на [[ДНК]]. Тој претставува околу 8% од вкупната ДНК во човечките клетки.
 
[[ca:Cromosoma 1]]
[[de:Chromosom 1 (Mensch)]]
[[en:Chromosome 1 (human)]]
[[es:Cromosoma 1 (humano)]]
[[fr:Chromosome 1 humain]]