Разлика помеѓу преработките на „Олтар“

Одземени 2 бајти ,  пред 9 месеци
нема опис на уредувањето
(→‎Галерија: дополнување)
 
 
Христијанските храмови се поставуваат во правец исток-запад. Во православните храмови олтарот се наоѓа на источната страна, додека кај католичките цркви олтарот е на западната страна (има исклучоци, на пример во [[Црква „Пресвето Срце Исусово“ - Битола|битолската католичка црква]] олтарот се наоѓа на исток).
 
 
== Олтарски простор во христијанските цркви ==
 
Во [[олтар]]от се наоѓаат: [[трпеза]] - [[престол]], [[проскомидија]] и [[ѓаконик]]. На престолот мора да има: [[антиминс]], [[Свето Евангелие]], [[крст]], [[дарохранилка]] во која се наоѓаат материјал за причестување на болни лица, [[мироносница]] - потребна за свето крштевање, свеќи, [[кандило]] и службеник. Проскомидијата е место во олтарот, каде се чува сè што е потребно за богослужба: [[путир]], [[дискос]], [[копје]], [[лажичка]], одежда за служба...
 
 
{{Цитат|Олтарот симболично го претставува небото каде престојува [[Бог]]. Се смета за најсвето место во храмот, па во него може да влегуваат само лица посветени на црковната служба.<ref>Љиљана Стошиќ, ''„Речник црквених појмова“'', Завод за уџбенике и наставна средства, [[Београд]]</ref>}}