Разлика помеѓу преработките на „Малта“

Одземени 139 бајти ,  пред 1 година
ситна поправка
(ситна поправка)
{{Main|Економија на Малта}}
Малта е класифицирана како [[напредна економија]] заедно со 32 други земји од страна на Меѓународниот Монетарен Фонд (ММФ).<ref>{{cite web|url=http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2010/02/index.htm |title=IMF World Economic Outlook (WEO)&nbsp;– Recovery, Risk, and Rebalancing, October 2010&nbsp;– Table of Contents |publisher=Imf.org |date=6 October 2010 |accessdate=1 June 2011}}</ref> До 1800 Малта зависела од производството на памук, тутун и изградба на бродови.
 
== Сообраќај ==
Во оваа држава сообраќајот се одвива на лева страна, како и во [[Обединето Кралство|Велика Британија]]. Земајќи ја во предвид големината на државата, бројот на автомобили е прилично голем; четврта држава во [[Европска Унија|Европската Унија]]. Во 1990 година,во државата биле регистрирани 182.254 автомобили, што сепретставува 582 автомобили на km². На Малта има 2,254 километри пат, од кои 1,972 км (87,5%) е асфалтиран, а 282 км е неасфалтиран.
 
Главно превозно средство во државата е автобусот, кое е прилично евтино превозно средство. Најголем број од автобусите тргнуваат од централниот терминал во [[Валета]]. Автобусите возат на островот уште од 1905 година, па денес таму претставуваат туристичка атракција. на островот.Но сепак денес традиционалните автобуси се заменуваат со модерни. Во минатото автобусите биле обоени според рутата која ја возеле, после што биле обоени сите во зелена боја. Денес сите автобуси се обоени во жолта боја, со портокалова или пак со црвена црта.
 
Денес низ Малта се возат околу 500 автобуси, од кои поголемиот дел се во сопственост на самите возачи. Автобусите возат спрема единствен распоред кој е одреден од државните институции. Статистички гледано, со малтешките автобуси се превезуваат 31 милион патници годишно.Најчесто половинаПоловина од автобусите возивозат по линијата наза јавниот превоз, додека другата половина служислужат за приватен и училишен превоз.
 
== Население, јазик и религија ==
== Наводи ==
{{наводи}}
 
== Сообраќај ==
Во оваа држава сообраќајот се одвива на лева страна,како и во [[Обединето Кралство|Велика Британија]].Земајќи ја во предвид големината на државата,бројот на автомобили е прилично голем; четврта држава во [[Европска Унија|Европската Унија]]. Во 1990 година,во државата биле регистрирани 182.254 автомобили,што се 582 автомобили на km². На Малта има 2,254 километри пат,од кои 1,972 км (87,5%) е асфалтиран,а 282 км е неасфалтиран.
 
Главно превозно средство во државата е автобусот,кое е прилично евтино превозно средство.Најголем број од автобусите тргнуваат од централниот терминал во [[Валета]].Автобусите возат на островот уште од 1905 година,па денес претставуваат туристичка атракција на островот.Но сепак денес традиционалните автобуси се заменуваат со модерни.Во минатото автобусите биле обоени според рутата која ја возеле,после што биле обоени сите во зелена боја.Денес сите автобуси се обоени во жолта боја,со портокалова или пак со црвена црта.
 
Денес низ Малта се возат околу 500 автобуси,од кои поголемиот дел се во сопственост на самите возачи.Автобусите возат спрема единствен распоред кој е одреден од државните институции.Статистички гледано,со малтешките автобуси се превезуваат 31 милион патници годишно.Најчесто половина од автобусите вози по линијата на јавниот превоз,додека другата половина служи за приватен и училишен превоз.
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.gov.mt Службен портал на владата на Малта] {{en}}
 
* [https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B0 Малта на википедија на српски јазик]
{{Никулец од областа на географијата}}
{{GeoCompass