Разлика помеѓу преработките на „Млечен Пат“

Додадени 8 бајти ,  пред 10 месеци
с
нема опис на уредувањето
с
с
| label9=Момент на импулсот
| data9=≈{{val|1|e=67|u=J s}}<ref>{{нмс|last1=Karachentsev |first1=Igor |title=Double Galaxies §7.1 |url=https://ned.ipac.caltech.edu/level5/Sept02/Keel/Keel7.html |website=ned.ipac.caltech.edu |publisher=Izdatel'stvo Nauka |accessdate=5 април 2015 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20160304054350/https://ned.ipac.caltech.edu/level5/Sept02/Keel/Keel7.html |archivedate=4 март 2016 }}</ref>
| label10=Оддал. на Сонцето од [[галактичкигалактичко центарсредиште|галактичкото средиште]]
| data10=26,4 ± 1,0 {{крат|исг|илјади светлосни години}} <ref name="apj692_2_1075"/><ref name="boehle2016"/><ref name="Gillessen2016"/>
| label11=[[Галактичка година|Галактичка обиколка]] на Сонцето
 
== Местото на нашето Сонце во галаксијата Млечен Пат ==
[[Сонце]]то, а со тоа и [[Земја]]та и [[соларен систем|соларниот систем]], се наоѓа во близината на надворешниот крак наречен [[Орионски Ракав]], на оддалеченост од 7,94 ±0,42 [[парсек|парсеци]] од [[галактичкигалактичко центарсредишет|галактичкото средиште]]. Далечината меѓу Орионовиот и [[Персејски Ракав|Персејскиот Ракав]] која е следна изнесува 6.500 светлосни години.
 
На Сонцето му се потребни меѓу 225-250 милиони години да заврши една обиколка околу галактичкото јадро. Орбиталната брзина на соларниот систем е околу {{км2|217}}.