Разлика помеѓу преработките на „Млечен Пат“

Додадени 1.297 бајти ,  пред 11 месец
с
нема опис на уредувањето
с
с
{{Инфокутија
{{Infobox
| title=Млечен Пат
|name=Infobox Galaxy
| image = [[Податотека:Milky Way IR Spitzer.jpg|300px300п]]
|title=Галаксија „Млечен пат“
| caption = Инфрацрвена слика на јадрото на галаксијата „МлеченМлечен пат“Пат
|image= [[Податотека:Milky Way IR Spitzer.jpg|300px]]
|labelstyle titlestyle=background: inherit#30D5C8;
|caption=Инфрацрвена слика на јадрото на галаксијата „Млечен пат“
|titlestyle headerstyle=background: #30D5C8;
|headerstyle belowstyle=background: #30D5C8;
|belowstyle labelstyle=background: #30D5C8inherit;
| header1=Observation data
|labelstyle=background: inherit;
| label2=[[Морфолошкаморфолошка класификација на галаксиите|Тип]]
|header1= Датум на набљудување
| data2=Sb, Sbc или SB(rs)bc<ref name=ssr100_1_129/><ref>{{нмс|first1=Hartmut |last1=Frommert |first2=Christine |last2=Kronberg |date=26 август 2005 |url=http://messier.seds.org/more/mw_type.html |title=Classification of the Milky Way Galaxy |accessdate=30 мај 2015 |work=SEDS |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20150531031937/http://messier.seds.org/more/mw_type.html |archivedate=31 мај 2015 }}</ref> ([[пречкеста спирална галаксија]])
|label2=[[Морфолошка класификација на галаксиите|Тип]]
| label3=[[Пречник]]
|data2=SBbc ([[спирална галаксија]])
| data3= 150–200 {{крат|исг|илјади светлосни години}} (46–61 [[килопарсек|кпс]])
|label3=Пречник
| label4=Дебелина на ѕвезд. диск
|data3=100,000 светлосни години
| data4=≈ 2 {{крат|исг|илјади светлосни години}} (0,6 [[килопарсек|кпс]])<ref name="ask-astro"/><ref name="Rix_Bovy" />
|label4=Дебелина
|data4=1,000 светлосниlabel6=Број годинина (ѕвезди)
| data6={{бп|100–400 милијарди [(1–4)×10<sup>11</sup>]}}<ref name=odenwald/>
|label5=Број на ѕвезди
| label7=Маса
|data5=200 дп 400 милијарди
| data7=
|label6=Најстара позната ѕвезда
| label8=Маса
|data6=13.2&nbsp;милијарди години
| data8=0,8–1,5{{e|12}}&nbsp;{{Сончева маса|link=yes}}<ref name="McMillan2011"/><ref name="McMillan2016"/><ref name="Kafle2012"/><ref name="Kafle2014"/>
|label7=Маса
| label9=Момент на импулсот
|data7=5.8{{e|11}}&nbsp;[[соларна маса|M<sub>☉</sub>]]
| data9=≈{{val|1|e=67|u=J s}}<ref>{{нмс|last1=Karachentsev |first1=Igor |title=Double Galaxies §7.1 |url=https://ned.ipac.caltech.edu/level5/Sept02/Keel/Keel7.html |website=ned.ipac.caltech.edu |publisher=Izdatel'stvo Nauka |accessdate=5 април 2015 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20160304054350/https://ned.ipac.caltech.edu/level5/Sept02/Keel/Keel7.html |archivedate=4 март 2016 }}</ref>
|label8=[[Галактички центар|Оддалеченост на сонцето од галактичкиот центар]]
| label10=Оддал. на Сонцето од [[галактички центар|галактичкото средиште]]
|data8=26,000 ± 1,400 светлосни години
| data10=26,4 ± 1,0 {{крат|исг|илјади светлосни години}} <ref name="apj692_2_1075"/><ref name="boehle2016"/><ref name="Gillessen2016"/>
|label9=[[Сонце|Сончев галактички период на вртење]]
| label11=[[Галактичка година|Галактичка обиколка]] на Сонцето
|data9=220 милиони години (негативно вртење)
| data11=240&nbsp;[[милион години|мг]]<ref name="sparke_gallagher"/>
|label10 label12=[[теорија за густинските бранови|ПериодСвртување на спирално вртењеспиралата]]
|data10=50 милиони години<ref name = gasdynamics>{{цитирано списание | doi=10.1046/j.1365-8711.2003.06358.x | id={{arXiv|astro-ph|0212516}} | title=Gas dynamics in the Milky Way: second pattern speed and large-scale morphology | year=2003 | author=Bissantz, Nicolai | journal=Monthly Notices of the Royal Astronomical Society | volume=340 | pages=949 }}</ref>
| data12=220–360&nbsp;[[милион години|мг]]<ref name=rotation_pattern_speeds/>
|label11=[[Barred spiral galaxy|Bar pattern rotation period]]
| label13=[[пречкеста спирална галаксија|Свртување на пречката]]
|data11=15 до 18 милиони години<ref name=gasdynamics/>
| data13=100–120&nbsp;[[милион години|мг]]<ref name=rotation_pattern_speeds/>
|label12=[[Cosmic microwave background|Speed relative to CMB rest frame]]
| label14=Брзина во однос на мирувачката рамка на [[космичко позадинско зрачење|КПЗ]]
|data12=552 km/s<ref name="dipole">{{цитирано списание
| data14={{бп|631 ± 20 км/с}}<ref>{{наведено списание|url=http://www.nature.com/articles/s41550-016-0036 |title=The dipole repeller |author=Yehuda Hoffman, Daniel Pomarède, R. Brent Tully & Hélène M. Courtois |work=Nature Astronomy |doi=10.1038/s41550-016-0036 |date=22 август 2016 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20170303111934/http://www.nature.com/articles/s41550-016-0036 |archivedate=3 март 2017 |arxiv = 1702.02483 |bibcode = 2017NatAs...1E..36H }}</ref>
| author=Kogut, A.; Lineweaver, C.; Smoot, G. F.; Bennett, C. L.; Banday, A.; Boggess, N. W.; Cheng, E. S.; de Amici, G.; Fixsen, D. J.; Hinshaw, G.; Jackson, P. D.; Janssen, M.; Keegstra, P.; Loewenstein, K.; Lubin, P.; Mather, J. C.; Tenorio, L.; Weiss, R.; Wilkinson, D. T.; Wright, E. L.
| below=
| title=Dipole Anisotropy in the COBE Differential Microwave Radiometers First-Year Sky Maps
| label15=[[Втора космичка брзина|Ослобод. брзина]] во Сончевата положба
| journal=Astrophysical Journal
| data15=550 км/с<ref name="Kafle2014"/>
| year=1993
| label16=Густина на темната материја во Сончевата положба
| volume=419
| data16=0,0088{{sup sub|+0,0024 |−0,0018}} {{Сончева маса|link=yes}}<nowiki/>pc{{sup|−3}} или 0.35{{sup sub|+0,08|−0,07}} GeV cm{{sup|−3}}<ref name="Kafle2014"/>
| pages=1
| url=http://adsabs.harvard.edu/cgi-bin/nph-bib_query?bibcode=1993ApJ...419....1K
| accessdate=2007-05-10
| doi=10.1086/173453 }}</ref>
|below= Поврано: [[Галаксија]], [[Список на галаксии]]
}}
 
[[Податотека:Milky Way 2005.jpg|right|thumb|300px| Графички приказ како изгледа нашата галаксија доколку се набљудува одозгора]]
'''Млечен Пат''' ([[лат.]] ''Via Lactea''); народен назив;: '''Гумно''' или '''Кумова Слама''') — [[спирална галаксија]] која припаѓа на локалнатамесната група на галаксии во нашиотнашата универзумвселена. Иако МлеченМлечниот Пат е само една од милијардата галаксии кои егзистираатпостојат во познатиот универзумвселена, галаксијата е од особено значење на човештвототчовештвото и еако домматична на нашиот [[сончевСончев систем]].
 
ТерминотПоимот „Млечен“ потекнува од лелеавата бела светлика која се простира над земјината атмосфера, видлива од [[Земја]]та. Светлината е создадена од сјајот на сите ѕвезди во оваа галаксија, која е најсветла во делот каде што е [[соѕвездие]]то – [[Стрелец (соѕвездие)|Стрелец]], кон галактичкиот центар.
 
Главниот диск на галаксијата е широк меѓу 80.000 и 100.000 [[светлосна година|светлосни години]] во [[пречник]], и околу 1000 [[светлосна година|светлосни години]] во дебелина. Се претпоставува дека галаксијата Млечен Пат содржи меѓу 200 и 400 милијарда ѕвезди.
 
== Старост ==
Староста на галаксијата се претпоставува дека е 13,6 милијарда години, или врсник на нашиотнашата универзумвселена. Овие бројки се базираат врз истражувања во [[2004]], кои ги спроведе тим на реномирани [[астроном|астрономи]].
 
== Местото на нашето Сонце во галаксијата Млечен Пат ==