Разлика помеѓу преработките на „Невработеност“

с
ситни поправки
(Нова страница: '''Невработеноста''' претставува социјално-економска појава, при кое дел од активната [[работна...)
 
с (ситни поправки)
'''Невработеноста''' претставува социјално-економска појава, при кое дел од активната [[работна сила]] во определена држава или регион бара работа но истата не можа да ја пронајде. Како невработени според законот се сметаат оние [[работна сила|работници]] кои имаат навршено шеснаесет години, кои се способни за работа и самите сакаат да работат, но немаат каде. Процентот за пресметување на бројот на невработените се пресметува кога вкупниот број на незапослените [[работна сила|работници]] се подели со бројот на населението кое е способно за работа и тоа од 16 до 65 години. Постојат повеќе типови на невработеност: моментална, структурна, циклична, класична и техничка невработеност.
 
Процентот за пресметување на бројот на невработените се пресметува кога вкупниот број на невработените [[работна сила|работници]] ќе се подели со бројот на населението кое е способно за работа и тоа од 16 до 65 години. Постојат повеќе типови на невработеност: моментална, структурна, циклична, класична и техничка невработеност.
 
{{Економија-никулец}}