Разлика помеѓу преработките на „Сирија“

Додадени 3.247 бајти ,  пред 8 месеци
{{bar box
|float=right
|title=Верници во Сирија<ref name="USdos">{{cite web |title=Syria – International Religious Freedom Report 2006 |url=https://2001-2009.state.gov/g/drl/rls/irf/2006/71432.htm |year=2006 |publisher=U.S. Department of State |accessdate=28 June 2009}}</ref>
|title=Верници во Сирија
|barwidth=200px
|bars=
{{bar percent|Муслимани|green|8587}}
{{bar percent|Христијани|red|10}}
{{bar percent|ДругиДрузи|orange|3}}
}}
 
Сунитските муслимани сочинуваат 69-74% од населението во Сирија<ref name="USdos"/>, а сунитските [[Арапи]] учествуваат со 59-60% од населението. Повеќето [[Курди]]<ref name=Drysdale&Hinnebusch1991>{{citation |last1=Drysdale|first1=Alasdair|last2=Hinnebusch|first2=Raymond A.|year=1991|title=Syria and the Middle East Peace Process|page=222|publisher=[[Council on Foreign Relations]]|isbn=978-0876091050}}</ref> (8,5%) и повеќето Туркомани (3%<ref name=Drysdale&Hinnebusch1991/>) се сунити и ја земаат предвид разликата меѓу сунитите и сунитските Арапи, додека 13% од Сиријците се муслимански шиити (особено [[Алавити|Алавитите]]), 10% христијани<ref name="USdos"/> (мнозинството се антиохиски грчки православни христијани, а останатите се сириски православни христијани, грчки католици и други католички ритуали, асирска црква, ерменски православни христијани, протестанти и други деноминации) , и 3% [[Друзи]]. Бројот на Друзе е околу 500.000, и се концентрирани главно во јужниот дел на Џабал ел-Друзе<ref name="book">{{cite book|last=Danna|first=Nissim|title=The Druze in the Middle East: Their Faith, Leadership, Identity and Status|publisher=Sussex Academic Press|location=[[Brighton]]|date=December 2003 |page=227 |isbn=978-1-903900-36-9 |url=https://books.google.com/books?id=2nCWIsyZJxUC&pg=PA99}}</ref>.
 
Семејството на претседателот Башар ел-Асад е Алавитско и Алавити доминираат во владата на Сирија и имаат главни воени позиции<ref>{{cite journal|jstor=4283331|title=The Alawi Capture of Power in Syria|first=Daniel|last=Pipes|date=1 January 1989|journal=Middle Eastern Studies|volume=25|issue=4|pages=429–450|doi=10.1080/00263208908700793}}</ref>. Во мај 2013 година, сириската гранка на Хјуман Рајтс изјавила дека од 94.000 убиени за време на Сириската граѓанска војна, најмалку 41.000 се Алавити<ref>{{cite news|url=https://www.reuters.com/article/2013/05/14/us-syria-crisis-deaths-idUSBRE94D0L420130514 |title=Death toll in Syria likely as high as 120,000: group |publisher=Reuters |date=14 May 2013}}</ref>.
 
Христијаните (2,5 милиони), голем број од нив се наоѓаат меѓу сириското население на палестинските бегалци, и се поделени во неколку секти.
 
== Култура ==