Разлика помеѓу преработките на „Галаксија“

Додадени 447 бајти ,  пред 1 година
с
нема опис на уредувањето
с
с
[[Податотека: NGC_4414_(NASA-med).jpg|right|thumb|280px|'''[[NGC 4414]]''', Типична спирална галаксија во соѕвездието [[Береникина Коса]]]]
 
'''Галаксија''' или '''млечнина''' — гравитационенгравитациски спој од [[Ѕвездаѕвезда|ѕвездени]] системи, [[меѓуѕвездена прашина]], [[плазма]] и [[темна материја]]. По големина, галаксиите можат да бидат од [[џуџеста галаксија|џуџиња]] со неколку милијардистотини милиони (10<sup>98</sup>) ѕвезди до џинови со по стотина [[билион]]имилијарди (10<sup>14</sup>) ѕвезди кои кружат околу тежиштето. Поголемиот дел од галаксиите се протегаат и до повеќе од неколку илјадници [[светлосна година|светлосни години]] во пречник.
 
Просторот помеѓу галаксиите е исполнет со [[плазма]] која не достига поголема [[вискозност]] од еден [[атом]] на [[метар кубен]]. СеПроценето претпоставувае дека постојат повеќе од сто [[милијарда|милијарди]] галаксии во [[метагалаксија]]та (видливата вселена) постојат преку 2 [[трилион]]и галаксии,<ref name="Conselice">{{наведено списание|title=The Evolution of Galaxy Number Density at z < 8 and its Implications|author=Christopher J. Conselice|display-authors=etal|journal=The Astrophysical Journal|volume=830|issue=2|year=2016|arxiv=1607.03909v2|bibcode= 2016ApJ...830...83C|doi=10.3847/0004-637X/830/2/83|page=83}}</ref> кои заедно имаат повеќе ѕвезди отколку зрна песок на нашата планета.
 
Галаксиите содржат различен број на [[ѕвезден систем|ѕвездени системи]], [[Ѕвездено јато|јата ѕвезди]] и различни типови на меѓуѕвездени облаци. Помеѓу овие објекти има ретка меѓуѕвездна средина од гасови, прашина и [[Космичкокосмичко зрачење|космички зраци]]. Податоците од набљудувањата укажуваат дека супермасивните [[Црнасупермасивна црна дупка|супермасивните црни дупки]] може да постојат во центаротсредиштето на многу галаксии, иако ако не и во сите галаксии. Се смета дека тие се примаренглавен двигател на активни галактички никулци кои се наоѓаат во јадрото на некои галаксии. Млечниот пат има барем еден таков објект.<ref>Finley, D.; Aguilar, D. (2005-11-02). [http://www.nrao.edu/pr/2005/sagastar/ "Astronomers Get Closest Look Yet At Milky Way's Mysterious Core"]. National Radio Astronomy Observatory. Retrieved 2006-08-10.</ref>
 
Историски гледано, галексиите се категоризираат според нивнатанивниот очигледнаочигледен формаоблик, што вообичаено се однесува на нивната видлива морфологија. [[Елиптична галаксија|Елиптичната галаксија]]<ref>Hoover, A. (2003-06-16). [http://news.ufl.edu/2003/06/16/galaxies/ "UF Astronomers: Universe Slightly Simpler Than Expected"]. Hubble News Desk. Retrieved 2011-03-04. Based upon: Graham, A. W.; Guzmán, R. (2003). "HST Photometry of Dwarf Elliptical Galaxies in Coma, and an Explanation for the Alleged Structural Dichotomy between Dwarf and Bright Elliptical Galaxies". Astronomical Journal 125 (6): 2936–2950. arXiv:astro-ph/0303391. Bibcode 2003AJ....125.2936G. doi:10.1086/374992.</ref> е честа формаоблик, која што има светлосен профил во формавид на [[елипса]]. [[Спирална галаксија|Спиралните галаксии]] имаат формаоблик на диск со искривени краци составени од прав. Оние галаксии кои имаат неправилни или невообичаени формиоблици се познати како [[Неправилна галаксија|неправилни галаксии]] и типично се последица од нарушувањата од гравитациското влечење на соседните галаксии. Таквите заемодејства меѓу галаксиите кои можат да доведат до спојување, понекогаш предизвикуваат значајно зголемување на [[ѕвезден развој|образувањето на ѕвезди]], што пак, води кон настанок на [[Активна галаксија|активни галаксии]]. Помалите галаксии кои немаат кохерентна структура се нарекуваат [[Неправилна галаксија|неправилни галаксии]].<ref>Jarrett, T. H.. [http://www.ipac.caltech.edu/2mass/gallery/galmorph/ "Near-Infrared Galaxy Morphology Atlas"]. California Institute of Technology. Retrieved 2007-01-09.</ref>
 
Постојат повеќе од 170 (1,7 × 10<sup>11</sup>) милјарди галаксии во [[метагалаксија]]та.<ref>Deutsch, David (12011). [http://books.google.mk/books?id=Z7uFxViR19oC&pg=PT234&redir_esc=y The Fabric of Reality]. Penguin Books Limited. pp. 234–. ISBN 978-0-14-196961-9.</ref> Повеќето се со пречник од 1000 до 100 000 [[Парсек|парсеци]] и вообичаено се раздвоени меѓу себе со растојание од милиони парасеци (или мегапарасек). [[Меѓугалактичка средина|Меѓугалактичката средина]] (просторот меѓу галаксиите) е исполнет со редок гас со просечна густина која е помала од еден [[атом]] на кубен метар. Поголемиот број галаксии се организирани во хиерархија на здруженија познати како групи и јата, кои пак заедно образуваат големи суперјата. Во најголем размер овие здруженија генерално се организирани во нишки, кои се опкружени со огромна празнина.<ref>"[http://www.damtp.cam.ac.uk/research/gr/public/gal_lss.html Galaxy Clusters and Large-Scale Structure"]. University of Cambridge. Retrieved 2007-01-15.</ref>