Разлика помеѓу преработките на „Амонијак“

Нема измена во големината ,  пред 10 месеци
с
нема опис на уредувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
с
 
[[Молекула]]та на амонијакот има форма на компресиран [[тетраедар]], попознат како [[тригонална пирамида]]. Оваа форма и дава на молекулата голем [[диполен момент]] и ја прави [[Поларна молекула|молекула]] поради што амонијакот се раствора во [[вода]]. Азотниот [[атом]] во молекулата има еден електронски пар, па амонијакот се однесува како [[База (хемија)|база]]. Во кисел или неутрален воден [[раствор]] амонијакот може да се сврзи со [[хидрониум јон]] (H<sub>3</sub>O<sup>+</sup>), при што ја испушта водна молекула (H<sub>2</sub>O) и формира позитивно наелектризиран [[амониум јон]] (NH<sub>4</sub><sup>+</sup>) кој има форма на правилен тетраедар. Формирањето на амониум јонот зависи од [[Водороден показател|pH]] на растворот.
 
Амонијакот се употребува во производството на [[Ѓубриво|ѓубрива]], [[експлозив]]и и [[полимер]]и. Тој е и состојка во одредени детергенти за [[стакло]]. Исто така, се наоѓа во мали количества во [[атмосфера]]та, а потекнува од распаѓањето на [[Животни|животинска]] или [[Растенија|растителна]] материја. Амонијакот и амониумовите [[соли]] се присутни и во [[дожд]]овницата, додека [[амониум хлорид]]от и [[амониум сулфат]]от се најдени во [[вулкан]]ските области на [[Земја]]та. [[Кристал]]и на [[амониум бикарбонат]] се најдени во [[фецес]]от на некои [[Патагонија|патагониски]] морски [[птици]] и [[лилјаци]] ([[гуаногвано]]). Амониумовите соли се среќаваат и во плодната [[почва]] и [[Море|морска]] вода. [[Супстанција|Супстанциите]] кои содржат амонијак или се слични на него се нарекуваат амонијакални супстанции.
 
== Литература ==