Разлика помеѓу преработките на „Хидроелектрана“

(→‎Видови: не е точно името на хидроцентралата)
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
 
 
Во прилог на овие, постојат и негативни влијаниавлијанија на животната средина. УВо ситуацијиситуација кадакога јеакумулационото акумулационо језероезеро на равничарскојрамничарска рецирека, тогаш доаѓа до успорување на текот на низводно и зголемено ниво на подземните води (ситуација со хидроелектраната Бердап). Големо езеро прави промена на микроклимата на едно помало подрачје на зголемување на влага, па се случува да бранителите за заштита на културните вредности не дозволуваат создавање на резервоари во близина на предмети со чувствително фреско сликарство. Истотака, браните прекинуваат миграциски правци од рибниот вид кој се мрести поводно, доколку на браните нема специјално предвидени премини за риби. Планинските реки кои прават кањони и клисури се погодни за правење акумулација со голем пад и потенцијална хидроенергије, но со цена потполни потопување и промена на екосистемот. Покрај тоа, во акумулациите се акумулираат многу речните депозити во кои постои органски материјал кој почнува да се распаѓа, што доведува до појава на [[метан]], гас што е многу поопасен од [[јаглероден диоксид ]] во смисла ефекти на стаклена градина.
 
== Поврзано ==