Разлика помеѓу преработките на „Ирак“

Додадени 55 бајти ,  пред 1 година
нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
{{Main|Економија на Ирак}}
 
Во економијата на Ирак доминира нафтениот сектор, кој традиционално придонесува околу 95% девизна заработка на Ирак. Недостатокот од развој на другите сектори резултирал со стапка на 18-30% невработеност.Запосленоста Вработеноста во јавниот сектор сочинува вкупно 60% од сите запосленивработени на полно работно време во 2011 година. Нафтената индустрија, која доминира со ирачката економија,запослува вработува релативно мал број на работници. Пред окупацијата од страна на Америка, во Ирак бил застапен системот на централно планирање на економијата со забрана на странска сопственост над ирачките економски субјекти. Во еден таков економски систем, поголемиот дел на индустриските претпријатија бил во сопственост на државата, а на оние кои биле за странска уботребаупотреба им биле наменети високи тарифи.
 
И покрај тоа што залихите на нафта имаат огромно светско значење, Ирак е една од најсиромашните држави на [[Близок Исток|блискиот исток]]. Причини за повеќегодишната криза и сиромаштија се војните штети од ирачко-иранскиатаиранската војна 1980–88 (околу 35 милијарди америчкиамерикански долари), штетата од војната со [[САД]] и со нивните сојузници по ирачката окупација на Кувајт во 1991 година (околу 60 милијарди америчкиамерикански долари), како и штети од останати санкции.
 
Главни земјоделски производи се [[Ориз|оризот]], [[’рж]], [[пченица]], [[домат]] и [[памук]]. Во сточарството во најголема мера се одгледуваат [[Овца|овци]] и [[живина]].
 
Најголемиот дел од производите се во државна сопственост. Во 2001 година вредноста на извозот била 15 милијарди америчкиамерикански долари, а вредноста на увозот околу 12 милијарди америчкиамерикански долари. Главни трговски партнери на Ирак се [[Русија]], [[Франција]], [[Египет]] и [[Народна Република Кина|Кина]].
 
<br />
 
== Население, јазик и религија ==
 
=== Јазик ===
Официјални јазици во оваа држава се [[Арапски јазик|арапскиот]] и [[Курдски јазик|курдскиот]] јазик.Околу 75% од населението го зборува арапскиот јазик,додека пак курдскиот јазик го зборуваат само 20%.Во употреба се уште и [[Туркменски јазик|туркменскиот]] јазик(дијалект на турскиот јазик),асирскиот и [[Ерменски јазик|ерменскиот]] јазик.Исто така од западните јазици најмногу се зборува [[Англиски јазик|англискиот]] јазик.Курдскиот јазик најмногу се зборува на северот на земјата.Ерменскиот јазик најмногу се зборува од останатиот дел на хрисијанското население.
 
Официјални јазици во оваа држава се [[Арапски јазик|арапскиот]] и [[Курдски јазик|курдскиот]] јазик. Околу 75% од населението го зборува арапскиот јазик, додека пак курдскиот јазик го зборуваат само 20%. Во употреба се уште и [[Туркменски јазик|туркменскиот]] јазик (дијалект на турскиот јазик), асирскиот и [[Ерменски јазик|ерменскиот]] јазик. Исто така од западните јазици најмногу се зборува [[Англиски јазик|англискиот]] јазик. Курдскиот јазик најмногу се зборува на северот на земјата. Ерменскиот јазик најмногу се зборува од останатиот дел на хрисијанското население.
[[Арамејски јазик|Арамејскиот]] јазик и јужен азери јазик,се регионални јазици.Ерменскиот и персијскиот јазик се застапени,но во споредба со другите јазици во помала мера.Поголемиот дел од ирачките курди ги зборуваат и курдскиот и арапскиот јазик.[[Туркмени|Туркмените]] го зборуваат азери јазикот,асирците зборуваат на различни ерменски дијалекти.Според уставот на Ирак сите граѓани имаат право на образование на [[мајчин јазик]].{{bar box
 
[[Арамејски јазик|Арамејскиот]] јазик и јужен азери јазик, се регионални јазици. Ерменскиот и персијскиот јазик се застапени, но во споредба со другите јазици во помала мера. Поголемиот дел од ирачките курди ги зборуваат и курдскиот и арапскиот јазик. [[Туркмени|Туркмените]] го зборуваат азери јазикот, асирците зборуваат на различни ерменски дијалекти. Според уставот на Ирак сите граѓани имаат право на образование на [[мајчин јазик]].{{bar box
 
{{bar box
|float=right
|title=Верници во Ирак
*{{CIA World Factbook link|iz|Ирак}}
*{{dmoz|Regional/Middle_East/Iraq}}
 
 
 
{{Азија}}