Разлика помеѓу преработките на „Дунав“

Додадени 259 бајти ,  пред 1 година
(река Дунав не поминава низ Букурешт и Кишанев!)
Некои дела од областа на [[Уметност|уметноста]] и [[Популарна култура|популарната култура]] ја обработуваат реката Дунав, како на пример:
* „Дунав“ - расказ на рускиот писател [[Едвард Лимонов|Едуард Лимонов]].<ref>Едуард Лимонов, ''Девојка-ѕвер!''. Скопје: Темплум, 2007, стр. 90-96.</ref>
* „[[На убавиот син Дунав]]“ (''An der schönen, blauen Donau'') - [[валцер]] на австрискиот композитор [[Јохан Штраус]].
* „Големиот господин Дунав“ (''Велики господин Дунав'') - песна на српскиот поет [[Васко Попа]].<ref>Vasko Popa, ''Pesme''. Beograd: Bigz, 1978, стр. 130.</ref>
* „Ивчистил се бел Дунав избистрил се“ - македонска народна песна.<ref>Блаже Тренески, ''Стојна ситноода''. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 80.</ref>
* „[[На убавиот син Дунав]]“ (''An der schönen, blauen Donau'') - [[валцер]] на австрискиот композитор [[Јохан Штраус]].
 
== Наводи ==