Разлика помеѓу преработките на „Ирак“

Додадени 807 бајти ,  пред 10 месеци
нема опис на уредувањето
 
И покрај тоа што залихите на нафта имаат огромно светско значење,Ирак е една од најсиромашните држави на [[Близок Исток|блискиот исток]].Причини за повеќегодишната криза и сиромаштија се војните штети од ирачко-иранскиата војна 1980–88(околу 35 милијарди амерички долари),штетата од војната со [[САД]] и со нивните сојузници по ирачката окупација на Кувајт во 1991 година(околу 60 милијарди амерички долари),како и штети од останати санкции.
 
Главни земјоделски производи се [[Ориз|оризот]],[[’рж]],[[пченица]],[[домат]] и [[памук]].Во сточарството во најголема мера се одгледуваат [[Овца|овци]] и [[живина]].
 
Најголемиот дел од производите се во државна сопственост.Во 2001 година вредноста на извозот била 15 милијарди амерички долари,а вредноста на увозот околу 12 милијарди амерички долари.Главни трговски партнери на Ирак се [[Русија]],[[Франција]],[[Египет]] и [[Народна Република Кина|Кина]].
 
<br />
 
== Население, јазик и религија ==
641

уредување