Разлика помеѓу преработките на „Ирак“

Додадени 2.188 бајти ,  пред 10 месеци
нема опис на уредувањето
== Економија ==
{{Main|Економија на Ирак}}
 
Во економијата на Ирак доминира нафтениот сектор,кој традиционално придонесува околу 95% девизна заработка на Ирак.Недостатокот од развој на другите сектори резултирал со стапка на 18-30% невработеност.Запосленоста во јавниот сектор сочинува вкупно 60% од сите запослени на полно работно време во 2011 година.Нафтената индустрија,која доминира со ирачката економија,запослува релативно мал број на работници.Пред окупацијата од страна на Америка,во Ирак бил застапен системот на централно планирање на економијата со забрана на странска сопственост над ирачките економски субјекти.Во еден таков економски систем,поголемиот дел на индустриските претпријатија бил во сопственост на државата,а на оние кои биле за странска уботреба им биле наменети високи тарифи.
 
И покрај тоа што залихите на нафта имаат огромно светско значење,Ирак е една од најсиромашните држави на [[Близок Исток|блискиот исток]].Причини за повеќегодишната криза и сиромаштија се војните штети од ирачко-иранскиата војна 1980–88(околу 35 милијарди амерички долари),штетата од војната со [[САД]] и со нивните сојузници по ирачката окупација на Кувајт во 1991 година(околу 60 милијарди амерички долари),како и штети од останати санкции.
 
== Население, јазик и религија ==
641

уредување