Разлика помеѓу преработките на „Црна Гора“

Додаден 2.551 бајт ,  пред 7 месеци
 
=== Симболи===
 
[[Знаме на Црна Гора|Знамето на Црна Гора]] било официјално усвоено со законот за државни симболи на Црна Гора на [[13 јули]] [[2004]] година. Знамето се состои од жолти рабови со црвена внатрешност и со грбот на Црна Гора во средина. Истото тоа знаме се користи и за војската на Црна Гора. [[Грб на Црна Гора|Грбот на Црна Гора]] бил усвоен на 13 јули 2004 година. Грбот се состои од двоглав златен прел во лет симбол на Петровиќ-Његош. Тој го симболизира единството на црквата и државата. На градите орелот има штит со приказ на лав кој симболизира епископски авторитет или библиската тема на воскреснување на Исус. Над главите на орелот се наоѓа кралска круна, во едната има жезло а во другата топка.
 
Национален празник на земјата е 13 јули, датум кој го означува признавањето на Црна Гора како 27-та независна држава во светот на Берлинскиот конгрес од 1878 година<ref>{{cite web |url=http://www.predsjednik.me/print.php?id=983&jezik=2 |title=President Vujanovic's Closing Speech at the Crans Montana Forum |publisher=Predsjednik.me |date=21 February 2006 |accessdate=11 September 2010 |archive-url=https://web.archive.org/web/20110511115623/http://www.predsjednik.me/print.php?id=983&jezik=2 |archive-date=11 May 2011 |dead-url=yes}}</ref> и почетокот на едно од првите востанија во Европа против [[Силите на Оската]] на [[13 јули]] [[1941]] година.
 
''[[Ој светла мајска зоро]]'' е [[државна химна]] на Црна Гора.<ref name="Zakon">Скупштина на Црна Гора, [http://www.regulativa.me/naslovi/29844-Zakon-o-drzavnim-simbolima-i-Danu-drzavnosti-Crne-Gore Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore] („Службен весник на Црна Гора“, бр. 47/04-435. од 12 јули 2004 х.)</ref>
 
=== Војска===
 
=== Административна поделба ===