Разлика помеѓу преработките на „Црна Гора“

Додадени 2.974 бајти ,  пред 10 месеци
{{bar percent|Други|orange|5.39}}
}}
Црна Гора историски се наоѓала на раскрсницата на мултикултурализмот и со векови ова ја обликуваа својата уникатна форма на соживот меѓу муслиманското и христијанското население<ref>{{Cite book |title=Strengthening Religious Tolerance for a Secure Civil Society in Albania and the Southern Balkans |last=Pettifer |first=James |publisher=IOS Press |year=2007 |isbn=978-1-58603-779-6 |location= |pages=}}</ref>. Црногорците историски биле дел од [[Српската православна црква]] (под раководство на Митрополијата на Црна Гора и Приморско), а српското православно христијанство денес е најголема религија во Црна Гора. Црногорската православна црква неодамна била основана и е проследена со мало мнозинство Црногорци, иако не е во заедница со ниту една друга христијанска православна црква, бидејќи не е официјално признаена.
 
И покрај тензиите меѓу религиозните групи за време на [[Босанска војна|Босанската војна]], Црна Гора останала прилично стабилна, главно поради тоа што нејзиното население има историска перспектива за верската толеранција<ref>{{Cite book |title=International Religious Freedom 2000: Annual Report: Submitted by the U.S. Department Of State |last=Larkin |first=Barbara |publisher=Diane Publishing |year=2001 |isbn=978-0-7567-1229-7 |location= |pages=}}</ref>. Религиозните институции од Црна Гора имаат загарантирани права и се одвоени од државата. Втората по големина религија е [[ислам|исламот]], што изнесува 19% од вкупното население во земјата. Една третина од Албанците се [[Католици]] (8.126 во пописот од 2004 година), додека две други третини (22.267) се главно сунитски муслимани; во 2012 година е донесен протокол кој го признава исламот како официјална религија во Црна Гора, обезбедува храна да се служи во воени објекти, болници, домови и сите социјални установи; и дека на муслиманските жени ќе им биде дозволено да носат шамии на глава во училиштата и во јавните институции<ref>[http://www.todayszaman.com/newsDetail_getNewsById.action;jsessionid=DA2F43BACD1FEFE22CCCDB093D5DA0B3?newsId=274558 Rifat Fejzic, the reis (president) of the Islamic community in Montenegro] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20130921055243/http://www.todayszaman.com/newsDetail_getNewsById.action;jsessionid=DA2F43BACD1FEFE22CCCDB093D5DA0B3?newsId=274558 |date=21 September 2013 }} Today's Zaman</ref>. Исто така има и мало римокатолицичко население, главно Хрвати. Од вкупното население според пописот од 2011,<ref name="попис2011"/> 75.77% се Христијани, а 19.11 се Муслимани, односно :
Повеќето од жителите на Црна Гора се [[Православие|православни]], припадници на [[Црногорска православна црква|Црногорската православна црква]] и на [[СПЦ]]. Според уставот на Црна Гора, религијата е одвоена од државата и Црна Гора ја гарантира слободата за верска припадност. Покрај православната религија, втора по големина е [[ислам]]ската религија. Од вкупното население според пописот од 2011,<ref name="попис2011"/> 75.77% се Христијани, а 19.11 се Муслимани, односно :
 
{| border="1" cellpadding="4" cellspacing="0" class="toccolours" style="align:left; margin:0.5em 0 0; border-style:solid; border:1px solid #7f7f7f; border-right-width:2px; border-bottom-width:2px; border-collapse:collapse; font-size:95%;"