Разлика помеѓу преработките на „Црна Гора“

Додадени 2.425 бајти ,  пред 7 месеци
Огромното мнозинство (над 90%) од населението на Црна Гора е од словенско потекло. [[Албанци]]те сочинуваат 5% од населението (4,9 на пописот во 2011 година), додека исто така постои мало ромско малцинство (0,8 на пописот во 2011 година). Словенското население во Црна Гора користи голема разновидност во етничките идентитети за да ја опише нивната етничка припадност. Во првите децении по [[Втората светска војна]], повеќето словенски луѓе се идентификувале себеси како [[Црногорци]], со помалку од 2% [[Срби]] и помалку од 2% [[Хрвати]] во 1948 година. Во последните децении на постоење на Југославија до 5% од населението се изјасниле како [[Југословени]]. За време и по Југословенските војни, етничкиот идентитет на Србите (и воопшто на политичкото влијание на Србија) станало сè поголемо во Црна Гора, а на пописот од 2003 година скоро една третина од населението се идентификувало како Срби. [[Срби]]те најчесто живеат по границите со [[Босна]] и [[Србија]], додека [[Црногорци]]те живеат во центарот на земјата. Словенското население се наоѓа во мнозинските православни христијани, но има и големо муслиманско малцинство, како во [[Босна и Херцеговина]]. Иако повеќето од словенските муслимани во Црна Гора првично исто така се идентификуваа како Црногорци, постепено со текот на времето сè повеќе и повеќе словенски муслимани започнале да го користат терминот муслиман како етничко име, со што се определиле за карактеристичен етно-верски идентитет. По Југословенските војни ова повторно се променило и на пописот во 2003 и 2011 година повеќето етнички муслимани се изјасниле за [[Бошњаци]], главно поради тоа што имале некои историски односи со Бошњаците во Босна и Херцеговина и најчесто живеат во североисточниот дел на [[Црна Гора]].
 
{| class="wikitable" style="text-align: right;"
{| border="1" cellpadding="4" cellspacing="0" class="toccolours" style="align:left; margin:0.5em 0 0; border-style:solid; border:1px solid #7f7f7f; border-right-width:2px; border-bottom-width:2px; border-collapse:collapse; font-size:95%;"
|+
|- style="background:beige;"
|-bgcolor="#e0e0e0"
||
! rowspan="2" | Етничка<br />група
| style="text-align:center;"| <small>Број</small>
! colspan="2" | Попис од 1948
| style="text-align:center;"| <small>%</small>
! colspan="2" | Попис од 1953
|- style="background:#c1c1c1;"
! colspan="2" | Попис од 1961
|| '''Вкупно'''
! colspan="2" | Попис од 1971
|| '''620.029'''
! colspan="2" | Попис од 1981
|| 100
! colspan="2" | Попис од 1991
! colspan="2" | Попис од 2003
! colspan="2" | Попис од 2011
|-bgcolor="#e0e0e0"
! Број
! %
! Број
! %
! Број
! %
! Број
! %
! Број
! %
! Број
! %
! Број
! %
! Број
! %
|-
| stylealign="background:beige;left" | [[Црногорци|Црногорци]]
| align="right" | 342,009
| 278.865
| align="right" | 90.7
| 44.98
| align="right" | 363,686
| align="right" | 86.6
| align="right" | 383,988
| align="right" | 81.4
| align="right" | 355,632
| align="right" | 67.2
| align="right" | 400,488
| align="right" | 68.5
| align="right" | 380,647
| align="right" | 61.9
| align="right" | 267,669
| align="right" | 43.2
| align="right" | 278,865
| align="right" | 45.0
|-
| stylealign="background:beige;left" | [[Црногорски Срби|Срби]]
| align="right" | 6,707
| 178.110
| align="right" | 1.8
| 28.73
| align="right" | 13,864
| align="right" | 3.3
| align="right" | 14,087
| align="right" | 3.0
| align="right" | 39,512
| align="right" | 7.5
| align="right" | 19,407
| align="right" | 3.3
| align="right" | 57,453
| align="right" | 9.3
| align="right" | 198,414
| align="right" | 32.0
| align="right" | 178,110
| align="right" | 28.7
|-
| align="left" | [[Црногорски Хрвати|Хрвати]]
| style="background:beige;"| [[Бошњаци]]
| align="right" | 6,808
| 53.605
| align="right" | 1.8
| 8.65
| align="right" | 9,814
| align="right" | 2.3
| align="right" | 10,664
| align="right" | 2.3
| align="right" | 9,192
| align="right" | 1.7
| align="right" | 6,904
| align="right" | 1.2
| align="right" | 6,244
| align="right" | 1.0
| align="right" | 6,811
| align="right" | 1.1
| align="right" | 6,021
| align="right" | 0.9
|-
| align="left" | [[Југословени]]
| style="background:beige;"| [[Албанци]]
| align="right" |
| 30.439
| align="right" |
| 4.91
| align="right" |
| align="right" |
| align="right" | 1,559
| align="right" | 0.3
| align="right" | 10,943
| align="right" | 2.1
| align="right" | 31,243
| align="right" | 5.3
| align="right" | 26,159
| align="right" | 4.3
| align="right" | 1,860
| align="right" | 0.3
| align="right" | 1,154
| align="right" | 0.2
|-
| stylealign="background:beige;left" | [[Муслимани|Муслимани]]
| align="right" rowspan="2" | 387
| 20.537
| align="right" rowspan="2" | 0.1
| 3.31
| align="right" rowspan="2" | 6,424
| align="right" rowspan="2" | 1.5
| align="right" rowspan="2" | 30,665
| align="right" rowspan="2" | 6.5
| align="right" rowspan="2" | 70,236
| align="right" rowspan="2" | 13.3
| align="right" rowspan="2" | 78,080
| align="right" rowspan="2" | 13.4
| align="right" rowspan="2" | 89,614
| align="right" rowspan="2" | 14.6
| align="right" | 24,625
| align="right" | 4.0
| align="right" | 20,537
| align="right" | 3.3
|-
| align="left" | [[Црногорски Бошњаци|Бошњаци]]
| style="background:beige;"| [[Хрвати]]
| align="right" | 48,184
| 6.021
| align="right" | 7.8
| 0.97
| align="right" | 53,605
| align="right" | 8.6
|-
| align="left" | [[Црногорски Албанци|Албанци]]
| style="background:beige;"| [[Балкански Египќани|Египќани]]
| align="right" | 19,425
| 2.054
| align="right" | 5.1
| 0.33
| align="right" | 23,460
| align="right" | 5.6
| align="right" | 25,803
| align="right" | 5.5
| align="right" | 35,671
| align="right" | 6.7
| align="right" | 37,735
| align="right" | 6.5
| align="right" | 40,415
| align="right" | 6.6
| align="right" | 31,163
| align="right" | 5.0
| align="right" | 30,439
| align="right" | 4.9
|-
| stylealign="background:beige;left" | [[Роми|Роми]]
| align="right" | 162
|6.251
| align="right" | 0.0
| 1.01
| align="right" | 230
| align="right" | 0.1
| align="right" | 183
| align="right" | 0.0
| align="right" | 396
| align="right" | 0.1
| align="right" | 1,471
| align="right" | 0.3
| align="right" | 3,282
| align="right" | 0.5
| align="right" | 2,601
| align="right" | 0.4
| align="right" | 5,251
| align="right" | 0.8
|-
| align="left" | [[Црногорски Македонци|Македонци]]
| style="background:beige;"| ''[[Срби]]-[[Црногорци]]''
| align="right" | 133
|2.103
| align="right" | 0.0
|0.34
| align="right" | 362
| align="right" | 0.1
| align="right" | 593
| align="right" | 0.1
| align="right" | 723
| align="right" | 0.1
| align="right" | 875
| align="right" | 0.1
| align="right" | 1,072
| align="right" | 0.2
| align="right" | 819
| align="right" | 0.1
| align="right" | 900
| align="right" | 0.1
|-
|align="left" | Останати/не се изјасниле
| style="background:beige;"|''[[Црногорци]]-[[Срби]]''
| align="right" | 1,558
| 1.833
| align="right" | 0.4
| 0.30
| align="right" | 2,033
| align="right" | 0.5
| align="right" | 4,352
| align="right" | 0.9
| align="right" | 7,299
| align="right" | 1.4
| align="right" | 8,107
| align="right" | 1.4
| align="right" | 10,149
| align="right" | 1.7
| align="right" | 37,999<sup>2</sup>
| align="right" | 6.1
| align="right" | 30,547<sup>4</sup>
| align="right" | 4.9
|-bgcolor="#e0e0e0"
! align="left" | Вкупно
! colspan="2" | 377,189
! colspan="2" | 419,873
! colspan="2" | 471,894
! colspan="2" | 529,604
! colspan="2" | 584,310
! colspan="2" | 615,035
! colspan="2" | 620,145<sup>3</sup>
! colspan="2" | 620,029
|-
| align="left" colspan="17" | <small><sup>1</sup> Извор: [http://www.monstat.org/eng/index.php Завод за статистика на Црна Гора]{{dubious|date=February 2012}}</small>
| style="background:beige;"| [[Југословени]]
<sup>2</sup> <small> вклучувајќи и 415 [[Словенци]] ("0.07%"), 362 [[Унгарци]] ("0.06%"), 240 [[Руси]] ("0.03%"), 225 [[Египќани]] (0.02%), 127 [[Италијанци]] ('' 0.02% ''), 118 [[Германци]] ('' 0.02% ''), 2.180 Останати (' "0,31%"), нема одговор 26,906 ('' 4,34% ''), Регионална припадност 1,258 ('' 0,2% ''), Непознат 6,168 ('' 0,99% '') </ small>
| 1.154
| 0.19
|-
| style="background:beige;"| [[Руси]]
|946
|0.15
|-
| style="background:beige;"| [[Македонци]]
|900
| 0.15
|-
| style="background:beige;"| [[Босанци]]
|427
| 0.07
|-
| style="background:beige;"| [[Словенци]]
|354
|0.06
|-
| style="background:beige;"| [[Унгарци]]
|337
| 0.05
|-
| style="background:beige;"| [[Црногорци|''Муслимани-Црногорци'']]
|257
| 0.04
|-
| style="background:beige;"| [[Горанци]]
| 197
| 0.03
|-
| style="background:beige;"| [[Бошњаци|''Муслимани-Бошњаци'']]
|183
| 0.03
|-
| style="background:beige;"| [[Бошњаци|''Бошњаци-муслимани'']]
| 181
| 0.03
|-
| style="background:beige;"| [[Црногорци|''Црногорци-муслимани'']]
| 175
| 0.03
|-
| style="background:beige;"| [[Италијанци]]
| 135
| 0.02
|-
| style="background:beige;"| [[Германци]]
|131
| 0.02
|-
| style="background:beige;"| [[Турци]]
|104
|0.02
|-
| style="background:beige;"| ''регионална припадност''
|1.202
| 0.19
|-
| style="background:beige;"| ''без определба''
|3.0170
| 4.87
|-
| style="background:beige;"| ''други''
| 3.358
| 0.54
|}
 
<sup>3</sup> <small> Вкупното население, вклучувајќи ја и дијаспората беше 672,656 ([[Црногорци|Црногорци]] 273,366 or 40.64%, [[Срби]]: 201,892 или 30.01%, [[Бошњаци]]: 63,272 или 9.41%, [[Албанци]]: 47,682 или 7.09%, [[Муслимани|Муслимани]]: 28,714 или 4.27%, [[Хрвати]]: 7,062 или 1.05%) </small>
==== Попис од 2003 ====
[[Податотека:montenegroetno03.png|thumb|Етничка карта на Црна Гора според пописот од 2003.]]
 
<sup>4</sup> <small> вклучувајќи и 354 [[Словенци]] ('' 0.05% ''), 337 [[Унгарци]] ('' 0.05% ''), 946 [[Руси]] ('' 0.15% ''), ("0.02%"), 131 [[Германци]] ("0,02%"), 197 [[Горанци]), (0.03%), 8.090 Останати ('' 1.30% ''), Регионална припадност 1.202 ('' 0.03% ''), '0.2%' '), Непозната 30.170 (' '4.8%' ') </ small>|}
Според пописот во 2003 година, Црна Гора имала 620.145 жители и воглавно населението било составено од Црногорци, Срби, Бошњаци, Хрвати и Албанци. Во бројки, етничкиот состав на населението изгледало вака:
|}
 
{| border="1" cellpadding="4" cellspacing="0" class="toccolours" style="align:left; margin:0.5em 0 0; border-style:solid; border:1px solid #7f7f7f; border-right-width:2px; border-bottom-width:2px; border-collapse:collapse; font-size:95%;"
|- style="background:beige;"
||
| style="text-align:center;"| <small>Број</small>
| style="text-align:center;"| <small>%</small>
|- style="background:#c1c1c1;"
|| '''Вкупно'''
|| '''620.145'''
|| 100
|-
| style="background:beige;"| [[Црногорци]]
| 267,669
| 43.16
|-
| style="background:beige;"| [[Срби]]
| 198,414
| 31.99
|-
| style="background:beige;"| [[Бошњаци]]
| 48,184
| 7.77
|-
| style="background:beige;"| [[Албанци]]
| 45,163
| 5.03
|-
| style="background:beige;"| [[Муслимани]]
| 24,625
| 3.97
|-
| style="background:beige;"| [[Хрвати]]
| 6,811
| 1.1
|-
| style="background:beige;"| [[Роми]]
| 2,601
| 0.42
|-
| style="background:beige;"| [[Југословени]]
| 1,860
| 0.3
|-
| style="background:beige;"| ''други''
| 38,818
| 6.26
|}
 
=== Вероисповед Религија===
{{Main|Религија во Црна Гора|Црногорска Православна Црква}}
[[Податотека:Religious map of Montenegro by municipality mk.svg|thumb|right|300px|Карта на главните религии според пописот од 2011.]]