Разлика помеѓу преработките на „Гроб“

Додадени 303 бајти ,  пред 1 година
== Гробот како тема во уметноста и во популарната култура ==
===Гробот како тема во книжевноста===
* „Риб на гробот на Болја и Олин“ (''Ribh at the Tomb of Baile and Aillinn'') - песна на ирскиот поет [[Вилијам Батлер Јејтс]].<ref>Viljem Batler Jejts, ''Kula''. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 160-161.</ref>
* „Гробница“ - кус расказ на македонскиот писател [[Митко Маџунков]] од 1984 година.<ref>Митко Маџунков, ''Међа света''. Београд: Просвета, 1984, стр. 202-203.</ref>
* „Гробот на пријателот“ - песна на српскиот поет [[Бранко Миљковиќ]].<ref>Бранко Миљковиќ, ''Избор''. Скопје: Мисла, култура, Македонска книга, 1988, стр. 19.</ref>