Разлика помеѓу преработките на „Офицер“

Додадени 314 бајти ,  пред 1 година
==Офицерите како тема во уметноста и во популарната култура==
===Офицерите како тема во книжевноста===
* „Во сеќавање на мајорот Роберт Грегори“ (''In Memory of Major Robert Gregory'') - песна на ирскиот поет [[Вилијам Батлер Јејтс]].<ref>Viljem Batler Jejts, ''Kula''. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 92-96.</ref>
* „Адмирал“ – песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]].<ref>Славко Јаневски, ''Како така? Зошто така? Сè да знае светов сакал! (Песните за деца)''. Скопје: Темплум, 2014, стр. 75.</ref>
* „Генерал во библиотеката“ (''Un generale in biblioteca'') - расказ на италијанскиот писател [[Итало Калвино]].<ref>Italo Kalvino, ''Pre nego što kažeš „halo“''. Beograd: Rad, 2001, стр. 41-46.</ref>